Boj o Erasmus ve Spojeném království. Evropská komise rozhodne o návratu Skotska a Walesu

24. 2. 2021 | Aktuality

Erasmus_UKminster Bridge at sunsetSpojené království začátkem roku vystoupilo z Evropské unie, Londýn také ukončil program Erasmus+. Na to reagovalo 144 evropských poslanců, kteří poslali dopis evropské komisi s žádostí o přezkoumání, jestli by se programu mohli připojit univerzity a studenti ze Skotska a Walesu. Skotská premiérka Nicola Strugeonová označila odchod Spojeného království z programu za „kulturní vandalismus“.

Svůj podpis přidaly i tři české europoslankyně a další vyjádřili podporu. „Součástí programu Erasmus+ jsou již nyní státy, které nejsou členy Evropské unie, například Turecko nebo Norsko. Není to jen příležitost pro skotské a velšské studenty, ale i pro Evropany, aby mohli studovat na jejich univerzitách, které se často objevují na špičkách žebříčků nejlepších škol v Evropě,“ uvedl pro server Aktuálně.cz europoslanec Marcel Kolaja.

Jednání s autonomní skotskou i waleskou vládou sice probíhají, přesto není jisté, zda je v jejich moci rozhodnout, zda se můžou do programu vrátit. Londýnská vláda se k Erasmu+ staví odmítavě a jako náhradu za oblíbený studentský výměnný programu přišla s tzv. Turingovým programem. Ten si však podle české europoslankyně Michaely Šojdrové přebírá z Erasmu+ jen prvky, které se mu líbí.

Například premiér Boris Johnson má problém s cenou celého programu: daleko více studentů do Británie přijíždí, než z ní do Evropy vycestuje. Britská vláda sice schválila 100 milionů liber v rámci Turingova programu, ale peníze jsou určené výhradně studentům, kteří vyjíždějí ze Spojeného království nebo z britských zámořských teritorií. Podle profesora Paula Jamese Cardwella z Strathclydské univerzity nebudou školy mimo Velkou Británii mít motivaci se do Turingova programu zapojit. Musely by si ho samy zaplatit nebo požádat o financování svou vládu, což je podle Cardwella nepravděpodobné. Na základě vlastní zkušenosti pak považuje individuální vyjednávání výměny jako „těžkopádné“ nebo „zdlouhavé“.

Jak je to v současnosti s programem Erasmus+ ve Spojeném království, kdy doběhne a jaké jsou další vyhlídky, se můžete dočíst v tomto článku.

Zdroje:
Aktuálně.cz, The Pie News.com, Turing scheme.co.gov

Další články k tématu

Vysokoškoláci by v budoucnu mohli získávat univerzální evropský titul

Studenti vysokých škol v zemích Evropské unie (EU) by v budoucnu mohli získávat titul, který by uznávalo všech 27 členských států. Návrh představila Evropská komise. Záměrem je lépe propojit evropské vysoké školství a zlepšit konkurenceschopnost absolventů. „Plánem na existenci evropského titulu reagujeme na potřeby našich studentů, univerzit a jejich zaměstnanců i budoucích zaměstnavatelů dnešních studentů – a […]

číst více

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Studenti, kteří vyjedou studovat do zahraničí, dosáhnou v budoucnu na lepší platové ohodnocení než studenti, kteří zůstanou v Česku. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal zpracovat Dům zahraniční spolupráce (DSZ). Do průzkumu se zapojilo přes 600 lidí ve věku 18 až 35 let. Byli rozděleni zhruba na dvě poloviny, podle toho, zda studovali v zahraničí nebo ne, […]

číst více

Čtvrtstoletí s Erasmem. Do zahraničí vyjelo přes 400 tisíc Čechů

Evropský stipendijní program Erasmus funguje v Česku již 25 let. Za tu dobu se do něj zapojilo přibližně 411 tisíc Čechů. Nejčastěji šlo o vysokoškolské studenty a pracovníky. Od roku 2014 je program pod názvem Erasmus+ otevřený i žákům základních a středních škol, učitelům, pracovníkům s mládeží nebo sportovním trenérům. Jen loni do zahraničí s Erasmem vyjelo […]

číst více