Boj o Erasmus ve Spojeném království. Evropská komise rozhodne o návratu Skotska a Walesu

24. 2. 2021 | Aktuality

Erasmus_UKminster Bridge at sunsetSpojené království začátkem roku vystoupilo z Evropské unie, Londýn také ukončil program Erasmus+. Na to reagovalo 144 evropských poslanců, kteří poslali dopis evropské komisi s žádostí o přezkoumání, jestli by se programu mohli připojit univerzity a studenti ze Skotska a Walesu. Skotská premiérka Nicola Strugeonová označila odchod Spojeného království z programu za „kulturní vandalismus“.

Svůj podpis přidaly i tři české europoslankyně a další vyjádřili podporu. “Součástí programu Erasmus+ jsou již nyní státy, které nejsou členy Evropské unie, například Turecko nebo Norsko. Není to jen příležitost pro skotské a velšské studenty, ale i pro Evropany, aby mohli studovat na jejich univerzitách, které se často objevují na špičkách žebříčků nejlepších škol v Evropě,” uvedl pro server Aktuálně.cz europoslanec Marcel Kolaja.

Jednání s autonomní skotskou i waleskou vládou sice probíhají, přesto není jisté, zda je v jejich moci rozhodnout, zda se můžou do programu vrátit. Londýnská vláda se k Erasmu+ staví odmítavě a jako náhradu za oblíbený studentský výměnný programu přišla s tzv. Turingovým programem. Ten si však podle české europoslankyně Michaely Šojdrové přebírá z Erasmu+ jen prvky, které se mu líbí.

Například premiér Boris Johnson má problém s cenou celého programu: daleko více studentů do Británie přijíždí, než z ní do Evropy vycestuje. Britská vláda sice schválila 100 milionů liber v rámci Turingova programu, ale peníze jsou určené výhradně studentům, kteří vyjíždějí ze Spojeného království nebo z britských zámořských teritorií. Podle profesora Paula Jamese Cardwella z Strathclydské univerzity nebudou školy mimo Velkou Británii mít motivaci se do Turingova programu zapojit. Musely by si ho samy zaplatit nebo požádat o financování svou vládu, což je podle Cardwella nepravděpodobné. Na základě vlastní zkušenosti pak považuje individuální vyjednávání výměny jako „těžkopádné“ nebo „zdlouhavé“.

Jak je to v současnosti s programem Erasmus+ ve Spojeném království, kdy doběhne a jaké jsou další vyhlídky, se můžete dočíst v tomto článku.

Zdroje:
Aktuálně.cz, The Pie News.com, Turing scheme.co.gov