Erasmus v Británii po brexitu: Co čeká stávající studenty a jak to bude s výjezdy v budoucnu?

10. 1. 2021 | Studium v zahraničí

erasmus_brexitVelká Británie k 1. lednu 2021 definitivně opustila Evropskou unii. Zkomplikuje se tím obchodování s ostrovní zemí a složitější bude také cestování. Ještě do září můžete Británii navštívit pouze s občanským průkazem, poté už bude nutný pas. Situace se mění také pro studenty, kteří by chtěli vyjet do země studovat. Co čeká stávající studenty na Erasmu ve Velké Británii po brexitu? A jak se změní podmínky pro příjezd Britů do Česka? Zeptali jsme se Radky Vavrouškové z Domu zahraniční spolupráce.

„Pro studenty, kteří v rámci programu Erasmus+ aktuálně studují ve Velké Británii, případně pro Brity studující v Česku, se nic nemění,“ vysvětlila pro VysokéŠkoly.cz Vavroušková a dodala: „Ačkoliv Velká Británie program Erasmus+ opustila, projekty, které byly v rámci Erasmu již schválené, mohou být dokončeny beze změn. To znamená, že i studenti, kteří byli ke studiu v Británii v rámci Erasmu již přijati, ale ještě nevyjeli, mohou bez obav vycestovat.“

Již schválené projekty budou dojíždět ještě další tři roky. „Výjezdy studentů v rámci programu Erasmus+ je možné realizovat beze změny v projektech z Výzvy 2020, to znamená v až tříletých projektech financovaných ještě z programového období 2014-2020. Teoreticky tak ještě v akademickém roce 2022/2023 mohou studenti vyrazit do Velké Británie za podmínek, které pro ně platily dosud,“ uvádí Vavroušková.

I když všechny tyto programy skončí, budou se moci zájemci o studium ve Velké Británii obracet na Erasmus i nadále. „V programu Erasmus+ budou moci být výjezdy realizovány v rámci podpory spolupráce se třetími zeměmi. Jediným rozdílem pro studenty tedy bude, že pro pobyty nad šest měsíců si budou muset zajistit studentské vízum,“ řekla Vavroušková.

Složitější situaci už ale budou mít studenti, kteří by chtěli absolvovat celé vysokoškolské studium ve Velké Británii. „Pokud budou chtít čeští studenti absolvovat celý standardní studijní program v UK, budou se na ně od akademického roku 2021/2022 vztahovat stejná pravidla, jaká má nyní UK nastavena pro tzv. „třetizemce“, co se týká poplatků za studium a studentských půjček,“ uvedla Vavroušková. V praxi to znamená, že budou platit vyšší školné než Britové a nebudou mít nárok na vládní studentskou půjčku, která je bezúročná a může se začít splácet až po dokončení studia. Výjimku by měli studenti s nárokem na pre-settled nebo settled status v rámci EU Settlement Scheme. To je program, který umožňuje cizincům zůstat ve Velké Británii i po brexitu. V praxi mají nárok na získání tohoto statusu jen lidé, kteří v Británii žili ještě před koncem přechodného období, než země vystoupila z EU, tedy před 31. prosincem 2020.

Záležet bude taky na tom, jaké podmínky si mezi s sebou nastaví jednotlivé školy v Česku se školami v Británii. „I po dokončení projektů z Výzvy 2020 budou mít vysoké školy možnost navázat spolupráci se svými britskými protějšky a pokračovat ve výměnách studentů i zaměstnanců,“ říká Vavroušková.

Podle Domu zahraniční spolupráce patří Velká Británie mezi pět nejoblíbenějších destinací českých studentů. Na Erasmus jich tam každoročně vyjelo na 350, na praktické stáže pak dalších 200. Loni kvůli pandemii koronaviru se jejich počet snížil asi na polovinu. „Nejčastěji do Velké Británie míří za obory v oblasti umění a humanitní vědy, oblíbené jsou také společenské vědy, žurnalistika a informační vědy a obchod, administrativa a právo. V uplynulém roce mezi nejpopulárnější univerzity patřily University of Southampton, The Nottingham Trent University nebo University of Strathclyde,“ vypočítává Vavroušková.

Stejné podmínky jako studenti z Česka a dalších zemí EU budou mít taky Britové mířící na starý kontinent. „Do České republiky v rámci programu Erasmus+ každoročně přijíždí více než 200 studentů z Velké Británie. Nyní pro ně platí stejné podmínky jako pro české studenty v Británii, do budoucna by jejich výjezdy měl umožnit nový Turingův program,“ vysvětlila Vavroušková. Do tohoto programu investuje britská vláda 100 milionu liber ročně a umožní tak zejména studentům ze sociálně slabých rodin studovat na prestižních univerzitách nebo absolvovat praktické stáže v EU i mimo ni.

 

Další články k tématu