Anketa: Střední versus vysoká škola

25. 5. 2015 | Rady maturantům

Jste na střední škole a už se nemůžete dočkat na vysokou? Nebo už jste vysokoškoláci a naopak se vám stýská po střední? Podívejte se, co vás na výšce čeká, a po čem se vám zasteskne.

Zeptali jsme se středoškoláků a vysokoškoláků, jak si užívají svůj studentský život. Přečtěte si, na co se středoškoláci těší, a po čem se naopak vysokoškolákům stýská.

Stěhování, noví přátelé, nové prostředí, zajímavé učivo, samostatnost. To jsou věci, které středoškoláci nejčastěji uvádějí jako důvod, proč se těší na vysokou školu. Na podobné věci se těší i Sedrik, který studuje gymnázium v Litoměřicích a chystá se na medicínu do Prahy. “Těším se, že se konečně budu učit specializované věci na to, co si sám vyberu. Taky na určitou samostatnost a volnost, která je spojená s vlastním bydlením. Samozřejmě se těším i na nové spolužáky, ale to říká určitě každý.” A na co se netěší? “Asi na rozdíl od většiny spolužáků se netěším na větší město. V Praze je všechno daleko, je tam moc lidí, hluk. Navíc studium určitě bude náročné.”

Naopak vysokoškoláci si stýskají po třídním kolektivu, bezstarostnosti, volném čase, lehkém učivu a osobním přístupu vyučujících. Několikrát zmínili i svačiny nebo obědy ve školní jídelně. Někteří vysokoškoláci ale na rovinu přiznávají, že se jim po střední škole nestýská a už by neměnili. Budoucí právnička Tereza vzpomíná na minimum povinností, které musela na střední škole zvládat. “Vlastně o nic nešlo – jednou za čtvrt roku byla písemka z patnácti rukou psaných stránek. To se s těmi knížkami, které čtu teď, nedá vůbec srovnat. Kromě zkoušek ve škole jsem také nemusela řešit žádné starosti ohledně bytu, peněz, kariéry, prostě vůbec nic. Stýská se mi i po tom, že jsem na střední přišla do školy a byli tam pokaždé ti samí spolužáci – to na právech nehrozí.”

Jak to tedy dopadlo? Prakticky po všem, co vám na střední škole vadí, se vám na vysoké bude stýskat. Ze samostatnosti se stanou nepříjemné povinnosti, ze zajímavého učiva vyčerpávající běh na dlouhou trať a z nového prostředí anonymní kolektiv. Nutno ale říct, že obě školy mají svá pro i proti a obě rozhodně stojí za to zažít.

A na co se těšíte vy? Případně, po čem se vám stýská?

Zdroj obrázků: freeimages.com