ANKETA: Nová vláda nebude řešit zásadní témata pro mladé, míní studenti

15. 11. 2021 | Aktuality

výsledek volebAgentura PAQ Research přinesla první větší povolební průzkum. Toho se účastnilo skoro čtyři tisíce respondentů. Kromě jiného výzkum ukázal, jak volili mladí lidé. Komu nejčastěji dávali svůj hlas a jak jsou s výsledky voleb spokojeni? Jaká témata jsou pro mladé nejdůležitější? A proč jim vadí neúspěch Pirátů? Vydali jsme se to zjišťovat.

Nejvíc mladých volí PirSTAN

Podle průzkumu agentury PAQ Research nejvíce mladých lidí a studentů ve věku 18 až 34 let volilo koalici PirSTAN. Největší podporu měla koalice zejména u mladých žen, konkrétně 35 procent. Ani to ale nestačilo k tomu, aby ve volbách porazili trojkoalici SPOLU a hnutí ANO.

„(Skupina mladých žen) je nejsilnější ve věcech práv, LGBT, sociálních otázek apod., takže tam tato strana byla jediná, která se v těchto otázkách nejvíc blížila jejich očekáváním. Skupinu ale zároveň nemobilizovali tak, aby jim to pomohlo ve volbách,“ upozorňuje sociolog Daniel Prokop, jeden z autorů výzkumu, pro iRozhlas.cz. Mladých žen nakonec přišlo k volbám méně než mužů. Podle Prokopa za to může nedostatečná kampaň PirSTANU vedená směrem k liberálněji zaměřeným ženám.

Mezi mladými muži dominovala naopak druhá koalice SPOLU, hlasovalo pro ni 36 procent z nich. „Byla chyba, že (PirSTAN) ze sebe udělali ‚béčko‘ SPOLU a snažili se vystupovat hodně podobně. Měli naopak bránit ‚duhovou koalici‘. Změnili image a najednou se snažili působit jako relativně konzervativní středo-pravá strana. Byli moc podobní SPOLU a tím ztratili voliče,“ vysvětluje Prokop, důvod, proč někteří voliči „přeběhli“ od koalice PirSTAN ke SPOLU.

A jak si vedly ostatní subjekty? Hnutí ANO mezi mladými příliš nezabodovalo. Zatímco tento subjekt volil každý druhý senior, mezi mladými získal jen 13 procent hlasů. SPD Tomia Okamury pak volil ani ne každý desátý mladý volič. Po třech procentech hlasů pak získaly strany, které se do Poslanecké sněmovny vůbec nedostaly: ČSSD, Trikolora a hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Mezi mladými bylo vůbec nejméně příznivců KSČM – jen kolem jednoho procenta.

Bez témat pro mladé

S nástupem nové vlády se mladí obávají, že se nebudou řešit témata, která jsou pro ně důležitá. Podle výzkumu agentury Behavio pro iniciativu Youth, Speak Up! mezi ta nejzásadnější patří bydlení, tresty za znásilnění, klimatická krize a kvalita vzdělání.

Klíčovost těchto témat potvrdili také respondenti pro VysokéŠkoly.cz. Podle nich by se jim nejvíce věnovali Piráti. Ti ale ve volbách příliš neuspěli. Z křesel pro koalici PirSTAN budou mít jen čtyři z 37. Zbytek obsadí poslanci STAN.

Pro 23letou Annu jsou nejdůležitější otázky rovnoprávnosti žen, ekologie a sňatky stejnopohlavních párů. Kvůli tomu volila koalici PirSTAN a vykroužkovala pirátské kandidáty. „Rozhodovala jsem se podle dosavadních rozhodnutí daných kandidátů v otázkách, které jsou snadno dohledatelné jako například sňatky homosexuálů. Důležitá pro mě byla i kredibilita vystupování a osobní sympatie,“ říká Anna.

Podobně je na tom i studentka Ivana, která letos oslavila 21. narozeniny. „Hodně zásadní pro mě bylo téma sňatku homosexuálních párů, novelizace zákonu o znásilnění a řešení globálního oteplování,“ vysvětlila. Stejně jako Anna i Ivana volila koalici PirSTAN a kroužkovala Piráty.

„Piráti pracují s otevřenými informacemi, chovají se korektně. Jsou takovou dobovou avantgardou, jež nabízí alternativu k politickým brontosaurům,“ vysvětluje svou volbu 26letý knihovník Jiří z Prahy a dodává: „Volil jsem PirSTAN. Mou stranou byli ale Piráti. Bohužel jsem nepovažoval kroužkování za důležité.“ Podle Jiřího si ale za svůj neúspěch mohou Piráti sami. „V podstatě jsem si nevšiml, že by vedli nějakou pořádnou kampaň. Měli také více akcentovat neúspěchy vlády Andreje Babiše,“ míní Jiří.

Ozvěny budoucnosti

Nespokojenost mladých s výsledky voleb ukazuje i anketa serveru Aktuálně.cz. V ní odpovídalo 102 respondentů ve věku do 29 let. 57 procent tázaných uvedlo, že s výsledky voleb spokojeni jsou, ale ne úplně. Jen polovina respondentů si totiž myslí, že témata, která jsou pro mladé voliče klíčová budou ve sněmovně prosazována.

„S výsledky voleb nejsem nijak zvlášť spokojená. Jsme ráda, že to bude rádoby jiné, ale otázky, kvůli kterým jsme volila PirSTAN, se řešit nebudou. Mám pocit, že to bude zase vláda 50letých bílých mužů, kterým je jedno, jak to tady bude vypadat za sto let,“ popisuje své pochybnosti pro VysokéŠkoly.cz studentka Anna.

„Jsem i nejsem spokojená s výsledky voleb,“ podotýká studentka Ivana. „Svým způsobem jsem ráda, že nevyhrálo ANO, ale na druhou stranu si nejsem jistá, jestli to, co jsme si zvolili bude opravdu o tolik lepší. Hlavně moc nesouzním s Fialou (pravděpodobný budoucí premiér z vítězné koalice SPOLU pozn. red.), tak možná jsem ovlivněna i tím,“ uzavírá Ivana.

Zdroje: Aktuálně.cz, iRozhlas.cz, Radio Wave

Další články k tématu

Mladí se bojí klimatické změny, ale politika je nezajímá

Mladí se bojí klimatické změny, ale politika je nezajímá

Agentura STEM provedla průzkum mezi mladými lidmi ve věku 15 až 29 let, aby zjistila, co je pro ně v životě důležité a jaké mají názory a postoje. Hraje pro ně podstatnou roli značkové oblečení? Vadilo by jim sousedit s drogově závislými? Chtějí vystoupit z Evropské unie? I na tyto otázky hledali výzkumníci odpovědi. Průzkumu se zúčastnilo 1500 …

Vzpomínka na prezidentskou kampaň: Jak oslovovali kandidáti mladé?

Vzpomínka na prezidentskou kampaň: Jak oslovovali kandidáti mladé?

Mladí lidé včetně vysokoškoláků tvoří významnou voličskou skupinu. Během uplynulých prezidentských voleb se proto i kandidáti na novou hlavu státu v rámci svých kampaní zaměřovali mimo jiné i právě na ně. Někteří úspěšně, jiní zas ne tolik. Každopádně jsme se díky tomu dozvěděli spoustu zajímavostí. Takže, kdo do kampaně vkročil v pozitivních teniskách? Komu zaskočil arašíd …