Akce Staň se na den vědkyní přilákala rekordní počet středoškolaček

28. 2. 2022 | Aktuality

Staň se na den vědkyníPodíl žen ve vědě v České republice klesá. Zatímco v roce 2000 jich bylo v této oblasti 36 procent, v roce 2019 už jenom 30. S problémem se ale potýkají i další země po celém světě.  Změnit tento trend se každoročně snaží Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI), která na Mezinárodní den dívek a žen ve vědě pořádá akci Staň se na den vědkyní. Letošní ročník přilákal dosud rekordní počet středoškolaček, které by se v budoucnu chtěli věnovat vědě.

„Snažíme se dívkám ukázat, že ani přírodní, technické a matematické vědy nejsou oblastí předurčenou pro muže. A těší mě, že podíl žen mezi našimi studenty stále roste,“ říká Jana Bielčíková z Katedry fyziky FJFI.

Na letošní ročník akce dorazila osmdesátka studentek. V minulých letech byl přitom zájem jen zhruba poloviční. „Staň se na den vědkyní pořádáme na FJFI už šestým rokem, letos poprvé se připojila i Fakulta elektrotechnická. Ze zpětné vazby vyplývá, že právě tato posila pomohla rozšířit povědomí a zájem mezi více studentek. Příští rok bychom rádi využili tento potenciál, navýšili kapacitu a pozvali středoškolských studentek ještě více,“ nastiňuje jedna z hlavních organizátorek Jaroslava Óbertová.

Staň se na den vědkyní

Staň se na den vědkyní je jednodenní událost, která simuluje vědeckou konferenci. Vědkyně i studentky ČVUT na ní v rámci přednášek, panelových diskuzí a praktických workshopů v laboratořích středoškolačkám představují svojí práci.

Letos akci završila slavnostní večeře, kterou účastnice i vědkyně využily k navázaní kontaktů. Právě vzájemná podpora mezi ženami a dívkami může sloužit jako hlavní motivace ke studiu technických a přírodovědných oborů „Když mě okolí od studia odrazuje, nejvíc mi pomáhá kolektiv lidí, kteří se scházejí na podobných akcích. Ať už to jsou letní školy, víkendovky nebo tato akce, kde se potkávají lidé se stejným zájmem, se kterými se můžu bavit. Zjišťujeme od sebe různé informace a pomáhá mi to utvrzovat se v tom, že nejsem jediná a mám šanci něco takového dělat,“ vysvětlila účastnice z kroměřížského gymnázia.

Z průzkumu, který proběhl v rámci akce vyplynulo, že dívky stále poměrně často slýchají, že se k nim technika nehodí. Přitom podle Michaely Valentové z Fakulty elektrotechnicky mají například letošní účastnice akce Staň se na den vědkyní velký potenciál posunout nejen vědecké poznání, ale i vnímání vědecké sféry. „Jednoduše v rozmanitosti je síla,“ uzavírá Valentová.