Absolventi a brigádníci budou mít letos větší problém najít práci

30. 7. 2020 | Uplatnění studentů a absolventů

absolventi_prace_2020Cílem většiny absolventů je najít si dobrou práci, ideálně ve stejném nebo příbuzném oboru, který studovali. Zatímco v minulých letech byla situace pro absolventy příznivá, letos to budou mít s hledáním práce mnohem těžší. Podle aktuálních údajů pracovních úřadů poptávka výrazně převyšuje nabídku. Počet absolventů je tento rok vyšší než v minulých letech, zato počet dostupných pracovních míst zejména kvůli pandemii covid-19 výrazně poklesne.

Na konci května bylo na úřadech práce evidováno přes 6900 absolventů. To je přibližně o 2300 více než ve stejnou dobu o rok dřív a o skoro dva tisíce více než předloni. Volných pracovních pozic sice bylo přes 64 tisíc, jednalo se však převážně o nabídky v oblasti výroby. Práce montážního dělníka či pomocné síly, řemeslníka nebo obsluhy pojízdných zařízení a strojů jsou však druhy manuální práce, které pro vysokoškolské absolventy spíše nejsou určené.

Podobně jako absolventům situace nepřeje ani studentům, kteří shánějí brigády. Nabídek je letos celkově méně, a pandemie covid-19 dala vzniknout i nové konkurenci ve formě zkušenějších pracovníků, kteří v současnosti přišli o práci.

„Brigádníci letos budou muset letos smířit buď s menší výplatou, nebo s náročnější prací, než na jakou byli během předchozích letních sezón zvyklí. Mnozí přitom brigádu vůbec neseženou,“ objasnil situaci Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Výdělky na brigádách se letos nejčastěji pohybují od 100 do 150 korun za hodinu. Nejvíc si vydělají pracovníci v oblasti informačních technologií. Na plat až 400 korun za hodinu dosáhnou například programátoři či vývojáři aplikací.

Nejčastěji však firmy hledají brigádníky do prodejen, skladů, fastfoodů, do běžné administrativy nebo na doručování zásilek. Oproti tomu nabídky požadující odborné znalosti a zkušenosti tak běžné nejsou.

Rozdíly panují i v rozložení brigád z hlediska místa. Největší města typu Prahy, Brna nebo Ostravy nabízejí i nejvíc brigád a inzerují je on-line. Naopak v menších městech využívají lidé hledající práci rodinné kontakty nebo vazby na místní firmy.

Situace se v nejbližší době nezmění. Minimálně v létě firmy, jejichž činnost pandemie zasáhla, omezí najímání nových pracovníků a řada z nich bude s cílem ušetřit spíš propouštět.

Zdroj:
https://faei.cz/