Absolvent informatiky si může práci vybírat

19. 6. 2008 | Stojí za přečtení

Informatika patří v současnosti k oborům považovaným za nepraktičtější, co se úspěšné budoucnosti týče. Je-li tomu skutečně tak, jak náročné je studium a na co je dobré se připravit, nám prozradí Mgr. Robert Vystrčil (26), úspěšný absolvent FI na Masarykově univerzitě v Brně.

Roberte, jaký obor jsi přesně studoval? Na Fakultě informatiky na MUNI v Brně jsem měl na výběr pouze dvě možnosti – aplikovanou informatiku, která je praktičtěji zaměřená, a tzv. teoretickou informatiku. Rozhodl jsem se pro tu druhou. V posledních dvou letech studia jsem si pak vybral specializaci Informační systémy.

Splnilo studium tvá očekávání? Co tě během něj nejvíc překvapilo? Očekávání jsem neměl žádná, a tak byla tím pádem splněna. (smích) No vážně! Ale asi jsem čekal, že po ukončení školy ze mě bude větší odborník. K tomu mi však ještě chybí potřebná praxe. Nejvíc mě asi překvapilo to, jak může být matematika těžká.

Platí, že na FI studují převážně chlapci? Rozhodně ano. Dívčí element je zde vzácností a vzbuzuje tak vždy mnoho pozornosti. O přízeň dívek je mezi kluky často velký boj.

Jde sice o subjektivní věc, ale mohl bys nám přiblížit, jak bylo studium náročné? Jaké předměty patřily mezi tvoje oblíbené a co naopak považuješ za „strašáky“ oboru? Studium určitě nepovažuju za lehké. Ovšem velmi záleží na předpokladech každého jedince. Někdo se snadno naučí nějaký pamětný text, někdo snadno pochopí matematicko-logické záležitosti. Ti, kteří by měli jen ten první předpoklad, by školu asi nezvládli. Zažil jsem zkoušky, na které jsem se učil i celý týden. Ale na druhou stranu jsem měl v průběhu semestru mnoho volného času a mohl si užívat sportovních aktivit, fotografování a dalších koníčků. Bavily mě předměty spojené s digitální fotografií, databáze, ochrana dat nebo třeba i poměrně náročné formální jazyky a automaty.

Bylo těžké sehnat přivýdělek v oboru už během studia? Je to běžná praxe? Já pracuju na svém webovém projektu, který jsem rozjel už v době mého studia na střední škole. A během studia jsem si začal přivydělávat i fotografováním. Ovšem mnoho mých spolužáků mělo klasický pracovní poměr, studenti jsou zpravidla velmi aktivní pracanti a navíc levní, proto firmami žádaní. Poptávka po informaticích je skutečně veliká a absolvent této školy si momentálně může docela dobře vybírat.

A na závěr obligátní otázka: Co bys doporučil případným zájemcům o tvůj obor? Jaké předpoklady by měli uchazeči splňovat? Snad jediným nutným předpokladem je dobré logické myšlení a pak jako u všech oborů především zájem. Rozhodně každému doporučuju vybírat si k povinným předmětům i mnoho dalších dobrovolných prakticky zaměřených, studovaných v co nejmenším počtu studentů, aby mohla v hodinách probíhat interakce. Získat nějaké zkušenosti ze zahraničí, odjet např. na pobyt přes Erasma. Při studiu si zkoušet co nejvíc příkladů, číst i nějaké texty navíc, i v angličtině, nesnažit se jen o dobrý výsledek u zkoušek. Ten čas strávený „navíc“ je velkou investicí do budoucna.