7 důvodů proč si vybrat on-line studium

29. 8. 2020 | Pro uchazeče na VŠ

online studiumPandemie koronaviru na nějakou dobu nuceně přesunula výuku on-line. Studenti se sice v brzké době zase vrátí do lavic, ale koronavirus už pravděpodobně nadobro prolomil bariéru mezi prezenční a dálkovou výukou. Řada univerzit totiž bude i nadále nabízet on-line kurzy a dálkově tak bude možné vystudovat i univerzitu v zahraničí. Jaké jsou další důvody, proč si vybrat studium on-line?

Flexibilita

Díky on-line kurzům budete mít během studia nebývalou flexibilitu. Můžete snáz skloubit studium a práci. Stejně tak si snáz najdete čas na své koníčky, které jinak mnohdy během studia mohou jít stranou. Oproti standardní výuce, kdy si život organizujte kolem školy, můžete být pány svého času vy.

Flexibilita on-line výuky umožňuje studovat lidem každého věku bez ohledu na to, jaké mají povinnosti a závazky. On-line studium je také vhodné, pokud si potřebujete kvůli práci doplnit vzdělání nebo zvažujete rekvalifikaci. V případě rekvalifikace můžete díky flexibilitě on-line studia zůstat ve stávajícím zaměstnání, dokud se vám nenaskytne nová příležitost v jiném oboru a nemusíte tak řešit výpadek finančního příjmu.

Dostupnější vzdělání v zahraničí

S prezenčním studiem v zahraničí jsou často spojené nemalé finanční náklady, byrokracie i odloučení od rodiny a důvěrně známého prostředí. S rozšířením on-line výuky má student více možností studovat na zahraniční škole, aniž by se musel přestěhovat a zvykat si na život v cizí zemi.

Velký výběr

On-line výuka má mnoho různých forem – od krátkých kurzů až po bakalářské a magisterské programy. Abyste zjistili, který z nich je pro vás ten pravý, musíte si zodpovědět otázku, jaké jsou vaše cíle a jaké máte předchozí studijní či pracovní zkušenosti. Při výběru konkrétních kurzů mějte také na paměti, že některé školy jsou ve světě on-line výuky úplnými nováčky. Proto si dopředu zjistěte – ideálně přímo od studentů – jaká je skutečná kvalita nabízených on-line kurzů.

Komunikace s dalšími studenty

Distanční vzdělávání neznamená zákonitě i „distanc“ od ostatních studentů a ztrátu sociálních kontaktů. Komunikace s ostatními studenty je díky rozvoji on-line komunikačních nástrojů čím dál snazší. Můžete být dokonce ve spojení i s lidmi z opačného konce světa, se kterými byste se možná jinak nikdy nepotkali. V současnosti vám tak nic nebrání spolupracovat na společných projektech, vzájemně si vypomáhat s úkoly a sdílet své dovednosti a znalosti. Komunikace on-line navíc bude jednodušší pro studenty introvertního ražení, kteří by mohli mít problém se stejnou formou spolupráce naživo.

Interaktivita

Dobře navržený distanční kurz nebude zahrnovat pouze sezení před monitorem a pasivní sledování on-line přednášky. Místo toho budete aktivním účastníkem a budete se moci sami zapojovat. Naučíte se nabyté znalosti využít, dostanete zpětnou vazbu a procvičíte se i v práci ve skupině.

Nejrůznější formy podpory

Studenti on-line kurzů se nemusí bát ani toho, že by od školy neobdrželi žádnou podporu či se nemohli zapojit do studentských aktivit. V rámci studia můžete mít přístup i k on-line zájmovým klubům, kariérnímu poradenství a mnoha dalším službám, jejichž cílem je studentům výuku ulehčit a pomoct jim uspět.

Náročnost

On-line kurzy nejsou jednoduché – dokážou poskytnout standardní úroveň výuky respektovanou napříč více zeměmi světa. To znamená, že studenti budou muset tvrdě pracovat a zodpovědně plnit zadané úkoly, pokud chtějí uspět. On-line studium tak rozhodně není flákárna ba naopak: pokud si zvolíte správnou instituci je to plnohodnotná forma studia.

Zdroj:
https://www.theguardian.com/