11. adventní okénko: Nejlepší africká univerzita

11. 12. 2022 | Aktuality

adventní okénko: Nejlepší africká univerzitaMáme tu druhou adventní neděli, která tentokrát připadla na 11. prosinec. Tento den mimo jiné slavíme Mezinárodní den solidarity s ženami a dětmi Afriky. Dnešní okénko proto věnujeme nejlepší univerzitě na africkém kontinentu.

Do výběru QS Top Universities Ratings, který do svého žebříčku zařadil tisícovku nejlepších škol na světě, se dostalo deset afrických vysokoškolských institucí. Tou nejlepší je podle žebříčku Univerzita v Kapském městě. Ta se pro zajímavost umístila o padesát příček lépe než nejlepší český zástupce, Univerzita Karlova.

Univerzita v Kapském městě byla původně chlapeckou střední školou. Později však byla v oblasti objevena naleziště zlata a diamantů a výnosy z nich umožnily škole dál růst. První univerzitní obory mineralogie a geologie měly za cíl produkovat kvalifikované těžaře. V roce 1918 se škola stala plnohodnotnou univerzitou s celou škálou oborů a za dalších deset let se přestěhovala do kampusu přímo na úpatí Stolové hory v městské části Groote Schuur. Dnešní studenti tak mají možnost denně obdivovat monumentální torzo zvané Devil’s Peak (Čertův vrchol).

Zdroje: QS Top Universities Ratings.com, University of Cape Town. ac.za

Foto – Zdroj: University of Cape Town, Mary Kaitlin Enright

Další články k tématu

Vánoce na koleji? Ošklivé svetry a tajný Ježíšek

Harry Potter zůstával o Vánocích v Bradavicích. A byly to ty nejlepší Vánoce v jeho životě. Pokud i vy letos zůstáváte přes svátky na koleji, není proto důvod, proč si to pořádně neužít. Kde jinde byste se mohli na Štědrý den s dalšími studenty opít u Popelky? Vyzdobte si pokoj Jedním z nejzaručenějších způsobů, jak se dostat do vánoční […]

číst více

Sedm tipů, jak se učit o Vánocích

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Pro vysokoškoláky, které hned na začátku ledna čeká zkouška, jsou ale často tou poslední možnou dobou, kdy se na ni mohou připravit. Jenže cukroví a bramborového salátu je hodně, zatímco motivace a disciplíny málo. Jak tedy zvládnout učení i slavení? Stačí když si efektivně rozvrhnete čas a naučíte se […]

číst více