10 studentských vynálezů, které dobyly svět

9. 5. 2024 | Stojí za přečtení

studentské vynálezyDějiny jsou plné studentů, kteří již během univerzitních let přišli s převratným objevem. Nejeden z nich způsobil revoluci. Některé vynálezy zatím na své místo v každodenním životě čekají, bez jiných bychom se už dnes neobešli.

Chytrá sluchátka

Chytrá sluchátka vymysleli Parth Gaggar a Vijay Jain z indické univerzity IIT Roorkee. A jak poznáte chytrá sluchátka od těch „hloupých“? Dokážou odfiltrovat zvuky, které nechcete slyšet, takže vás při poslechu hudby nic neruší.

HBV vakcína

Vakcína proti žloutence typu B vznikla díky spolupráci mezi Pensylvánskou univerzitou a Fox Chase Cancer Center, jednou z prvních nemocnic zaměřených na boj s rakovinou. Psala se 60. léta 20. století a obor virologie byl ještě v plenkách. Virus, který žloutenku typu B způsobuje, objevil výzkumník Baruch Blumberg, když testoval vzorek krve australského domorodce. Protein, který je na povrchu viru, tak původně nesel název australský antigen. O pár let později díky tomuto objevu vyvinul Blumberg i účinnou vakcínu.

Elektronická čtečka knih

Pokud jste někdy četli knihu na moderní elektronické čtečce, můžete za to poděkovat Josephu M. Jacobsonovi a Barrettu Comiskeyovi. Během postgraduálního studia na univerzitě Stanford snil Jacobson o přístroji, který by v sobě ukrýval bezpočet textů z celého světa a díky kterému by se čtenář už nemusel omezovat jenom na katalogy knihoven

Jacobson spojil síly se studentem matematiky Barrettem Comiskeym a společně vyvinuli elektronický inkoust neboli e-ink. Jde o soubor černých a bílých částic, které se zobrazují na obrazovce čtečky jako text, aniž by to přístroji „žralo“ energii.

Hasicí přístroj

Přístroj, který k boji s ohněm používá nízkofrekvenční zvukové vlny. Ano, to opravdu existuje! Dva studenti inženýrství z univerzity George Mason Viet Tran a Seth Robertson s tímto nápadem přišli v rámci svého závěrečného školního projektu. Aby ho vytvořili, obětovali na to 600 dolarů ze svých vlastních úspor. Používáním zvukových vln místo škodlivých toxinů vytvořili bezpečnější alternativu k běžnému hašení požárů.

Super nabíječka mobilů

Osmnáctiletá Eesha Khareová zvládla financovat studia na Harvardu díky svému vynálezu. Přišla s myšlenkou miniaturního super nabíjejícího zařízení, které dokáže skladovat obrovské množství energie a baterii mobilu dobít už během 30 vteřin!

Zdravotní dudlík

Zatímco se mladý otec a prvák na univerzitě Cornell Anthony Halmon pokoušel skloubit studium a rodičovské povinnosti, přivedlo ho to k nápadu vytvořit speciální dudlík. Ten slouží nejenom k cucání, ale zároveň plní funkci teploměru. Rodič tak hned uvidí změny tělesné teploty miminka, které můžou ukázat, že jej něco trápí.

Motorizovaný skateboard

Student nukleárního inženýrství Joe Carabetta z univerzity Purdue vymyslel tu druhou nejlepší věc hned po létajícím skateboardu z kultovní sci-fi trilogie Návrat do budoucnosti. Přišel se zařízením, které připnete ke skateboardu, čímž z klasického prkna uděláte motorizované. Díky Carabettově vynálezu si skejťáci už nemusí kupovat drahé skateboardy s motory zabudovanými uvnitř.

Google, Facebook a YouTube

Google vznikl v roce 1998 díky dvojici studentů z univerzity Stanford Sergeji Brinovi a Larry Pageovi. Tvůrcem Facebooku je Mark Zuckerberg, který sociální síť vytvořil v roce 2004, zatímco studoval obor počítačové vědy na Harvardu.

A konečně je tu trojice Steve Chen, Chad Hurley a Jawed Karim, tři bývalí zaměstnanci služby PayPal, kteří vytvořili YouTube, největší audiovizuální sociální síť, zatímco studovali na univerzitě v Illinois a v Kalifornii.

Zdroj: Buzzfeed, CollegeDekho, Halo, Quora

Další články k tématu

Studenti randí: Tipy na laciné rande k nezaplacení

Chcete své drahé polovičce uspořádat večer, na který nezapomene, ale v kapse máte jen ošuntělého bůra a maximálně žvýkačku? Nebo snad máte nový „objev“, víte, že na prvním rande fakt záleží, ale peněženku už dávno ani nemáte (na co taky)? Přinášíme vám sedm tipů na úžasné rande, které vás nebude stát vůbec nic. Uspořádejte piknik […]

číst více

Největší studentská raketa v Česku pochází z ČVUT

Tým CTU Space Research z ČVUT představil největší studentskou raketu v Česku. Měří přes 3,5 metru. Před cestou do vesmíru ji teď v říjnu čeká prestižní mezinárodní soutěž European Rocketry Challenge, která proběhne v Portugalsku. Raketa Illustria je vysoká 3520 mm, její průměr činí 161 mm a váží 28,82 kg. “Raketa Illustria je skvělým důkazem poptávky po vesmírných […]

číst více

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

Skoro 60 procent českých vysokoškoláků nedokončí bakalářské studium. Často končí už v prvním ročníku. Důvodů je více. Patří mezi ně příliš mnoho teorie bez spojení z praxí i chybějící motivace. Podle odborníků většina univerzit vysokou neúspěšnost svých studentů neřeší. Na problém upozornil server Seznam Zprávy. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že přes 58 procent bakalářských studentů, kteří začali […]

číst více