Zmatek na kolejích. Studenti se musí vystěhovat, někteří nemají kam

14. 10. 2020 | Aktuality

koleje_nařízení_vládyNejistotu z toho, co bude dál, způsobilo pondělní nařízení vlády, které všem vysokoškolským studentům s trvalým pobytem na území Česka ukládá vystěhovat se z kolejí. Podle tohoto nařízení se měli studenti vystěhovat za jediný den. Řada z nich se ale nemá kam přestěhovat a někteří zase nechtějí zpět domů z obavy, že by mohli nakazit své rodiče. Tyto argumenty uznal i ministr školství Robert Plaga a nabídl studentům různé alternativy. Ty ovšem místo vyřešení situace zatím působí ještě větší chaos.

Nově se vystěhování netýká studentů, kteří jsou aktuálně v karanténě. Ti mohou na kolejích zůstat i nadále, aby nákazu nepřenesli do rodiny. Zůstat mohou také studenti medicínských a pedagogických oborů, kteří vykonávají praxi a jimž byla nově vládou nařízena pracovní povinnost. Výjimku mají také doktorandi a další studenti, kteří mají se školou uzavřený pracovní poměr. Stěhovat se nemusí ani zahraniční studenti, kteří nemají v Česku jiné bydliště.

Ostatní studenti musí z kolejí pryč. Ministr školství jim nabídl možnost nechat se před návratem domů zdarma otestovat na covid-19. Jakmile dostanou negativní výsledek, nebo jim případně skončí karanténa, musí se vystěhovat.

Ti, které stěhování čeká, navíc řeší, zda ukončit ubytovací smlouvu na koleji úplně a vzít si s sebou všechny své věci, nebo dál platit nájem a věci si na pokojích nechat s tím, že není vůbec jasné, kdy se na koleje budou moci vrátit.

Studenty, kteří se nemají kam přestěhovat, nebo potřebují zůstat na koleji kvůli pracovním závazkům, teď čeká nelehké období. Řešením by mohlo být přestěhování na hotely. Pobyt v hotelu nabízí zájemcům například Univerzita Karlova za měsíční poplatek pět tisíc korun.

Další články k tématu