Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

14. 10. 2022 | Studentský život

Život na kolejiMnoho studentů stráví většinu svého vysokoškolského studia na koleji. Tamní pokoje ale mívají uniformní podobu, jsou velmi neosobní, leckdy navíc i malé. To však neznamená, že si je student nemůže přeměnit podle svého vkusu a opticky je zvětšit a zútulnit. Takže jak na to?

Čím míň, tím víc

Přecpaný prostor působí stísněným dojmem. Proto se inspirujte v minimalismu a na kolej si s sebou vezměte jen to, co skutečně potřebujete a co vám dělá radost. Volte praktické kousky, které můžete využít více způsoby. Třeba židli s úložným prostorem, nebo úložný systém, který zároveň poslouží jako stojan no počítač.

Únik do dalekých krajin

V pokoji, sehnuti nad učivem budete trávit spoustu času. Proto je dobré občas uniknout. Co třeba rovnou do Alp nebo na pustý ostrov? A nepotřebujete k tomu ani letenku! Únik vám totiž může poskytnout i dekorace v podobě zarámovaných obrázků krajiny. Pokoj s obrazy na zdi navíc hned působí mnohem útulněji.

Útulnost za pár kaček

Každý designer vám řekne, že nejjednodušším způsobem, jak zútulnit pokoj je pořídit si malý koberec. Navíc, když ho důmyslně položíte můžete svůj pokoj opticky zvětšit. Na to jsou ideální kulaté koberečky uprostřed místnosti.

Obklopte se zelení

Pokojové rostliny boří uniformitu a jednotvárnost pokoje, protože tvoří alternativu vůči monotónnímu nábytku. Navíc pročišťují vzduch a čistě z vizuálního hlediska prostě vypadají hezky. Pokud se bojíte, že byste se o rostliny nedokázali postarat, můžete začít třeba se starým dobrým kaktusem. I ten má své kouzlo a zpravidla nevyžaduje takovou péči jako jiné, náročnější typy rostlin.

Udržujte pokoj čistý

Když ve svém pokoji nebude udržovat pořádek, bude působit nejenom menším, ale leckdy až dusivým dojmem. Neustálý strach z toho, že kamkoliv půjdete, tak na něco šlápnete, nebo do něčeho vrazíte, z pokoje harmonické místo neudělá. Jestli se chcete ve svém pokoji cítit dobře, měli byste ho alespoň jednou týdně uklidit. Není třeba vycídit každičký kout, ale přinejmenším byste měli dát každou věc na své místo.

Nezapomeňte na zrcadlo

Zrcadlo je ten vůbec nejlepší nástroj, jak prostor pokoje opticky zvětšit. A nemusíte do něj nutně investovat hodně peněz. Stačí i obyčejné stojací kosmetické zrcátko, které dodá pokoji hloubku.

Uložte věci do boxů

Papíry, tužky, zvýrazňovače, ale i ponožky a šály, nebo doping v podobě balíčků sladkostí – bez toho všeho se neobejde žádný student. S hromadou věcí na stole ale váš pokoj nikdy nebude útulný. Pořiďte proto úložné boxy – třeba průhledné plastové – abyste měli vše na očích a zároveň nepořádek pod kontrolou.

Pusťte dovnitř světlo a barvu

Během dne nechte záclony roztažené a vpusťte do pokoje co nejvíce přirozeného světla. Sluneční světlo jakýkoliv prostor opticky zvětší a provzdušní, i když máte okna zrovna zavřená.

Co se barev týče, platí jednoduché pravidlo. Ty tmavé zmenšují, světlé naopak zvětšují. Zeď si na koleji pravděpodobně natřít nemůžete, tak volte alespoň světlé doplňky v pastelových tónech. Vzory vybírejte minimalistické, vhodné jsou také proužky. Ty vertikální místnost opticky prodlužují.

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

Zdražují byty i koleje. Studenti řeší, kam jít bydlet

V Česku na vysokých školách studuje celkem 300 tisíc lidí. Spousta z nich musela v září řešit ubytování. Situaci jim letos komplikuje inflace. Kvůli ní výrazně rostly ceny nájmů. Za rok to bylo o 30 procent, za posledních šest pak dokonce o necelých 90 procent. Studenti tak řeší dilema, kde bydlet. Ceny za ubytování totiž rostly i na …

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ruská agrese na Ukrajině, dramatický nárůst cen energií, inflace a doznívající dopady koronavirové pandemie – i kvůli tomu mají letos studenti problém sehnat ubytování. Koleje i priváty jsou dražší a není jich dost. Studenti, kteří se se začínajícím akademickým rokem plánují stěhovat, se tak musí připravit na komplikace. Situace se navíc v průběhu roku může ještě …

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Děsí vás s končícími prázdninami pohled na účet? Nevíte, jak finančně zvládnete nadcházející semestr? Přinášíme vám přehled toho, kde jako studenti můžete nejvíc ušetřit, a také, kde získat nějakou tu korunu navíc. Využijte zdroje své školy naplno Pro řadu studentů představují účty za elektřinu, vodu a další nezbytnosti nemalé procento měsíčních nákladů. Efektivní způsob, jak tyto …