Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

14. 10. 2022 | Studentský život

Život na kolejiMnoho studentů stráví většinu svého vysokoškolského studia na koleji. Tamní pokoje ale mívají uniformní podobu, jsou velmi neosobní, leckdy navíc i malé. To však neznamená, že si je student nemůže přeměnit podle svého vkusu a opticky je zvětšit a zútulnit. Takže jak na to?

Čím míň, tím víc

Přecpaný prostor působí stísněným dojmem. Proto se inspirujte v minimalismu a na kolej si s sebou vezměte jen to, co skutečně potřebujete a co vám dělá radost. Volte praktické kousky, které můžete využít více způsoby. Třeba židli s úložným prostorem, nebo úložný systém, který zároveň poslouží jako stojan no počítač.

Únik do dalekých krajin

V pokoji, sehnuti nad učivem budete trávit spoustu času. Proto je dobré občas uniknout. Co třeba rovnou do Alp nebo na pustý ostrov? A nepotřebujete k tomu ani letenku! Únik vám totiž může poskytnout i dekorace v podobě zarámovaných obrázků krajiny. Pokoj s obrazy na zdi navíc hned působí mnohem útulněji.

Útulnost za pár kaček

Každý designer vám řekne, že nejjednodušším způsobem, jak zútulnit pokoj je pořídit si malý koberec. Navíc, když ho důmyslně položíte můžete svůj pokoj opticky zvětšit. Na to jsou ideální kulaté koberečky uprostřed místnosti.

Obklopte se zelení

Pokojové rostliny boří uniformitu a jednotvárnost pokoje, protože tvoří alternativu vůči monotónnímu nábytku. Navíc pročišťují vzduch a čistě z vizuálního hlediska prostě vypadají hezky. Pokud se bojíte, že byste se o rostliny nedokázali postarat, můžete začít třeba se starým dobrým kaktusem. I ten má své kouzlo a zpravidla nevyžaduje takovou péči jako jiné, náročnější typy rostlin.

Udržujte pokoj čistý

Když ve svém pokoji nebude udržovat pořádek, bude působit nejenom menším, ale leckdy až dusivým dojmem. Neustálý strach z toho, že kamkoliv půjdete, tak na něco šlápnete, nebo do něčeho vrazíte, z pokoje harmonické místo neudělá. Jestli se chcete ve svém pokoji cítit dobře, měli byste ho alespoň jednou týdně uklidit. Není třeba vycídit každičký kout, ale přinejmenším byste měli dát každou věc na své místo.

Nezapomeňte na zrcadlo

Zrcadlo je ten vůbec nejlepší nástroj, jak prostor pokoje opticky zvětšit. A nemusíte do něj nutně investovat hodně peněz. Stačí i obyčejné stojací kosmetické zrcátko, které dodá pokoji hloubku.

Uložte věci do boxů

Papíry, tužky, zvýrazňovače, ale i ponožky a šály, nebo doping v podobě balíčků sladkostí – bez toho všeho se neobejde žádný student. S hromadou věcí na stole ale váš pokoj nikdy nebude útulný. Pořiďte proto úložné boxy – třeba průhledné plastové – abyste měli vše na očích a zároveň nepořádek pod kontrolou.

Pusťte dovnitř světlo a barvu

Během dne nechte záclony roztažené a vpusťte do pokoje co nejvíce přirozeného světla. Sluneční světlo jakýkoliv prostor opticky zvětší a provzdušní, i když máte okna zrovna zavřená.

Co se barev týče, platí jednoduché pravidlo. Ty tmavé zmenšují, světlé naopak zvětšují. Zeď si na koleji pravděpodobně natřít nemůžete, tak volte alespoň světlé doplňky v pastelových tónech. Vzory vybírejte minimalistické, vhodné jsou také proužky. Ty vertikální místnost opticky prodlužují.

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Konec prázdnin je pro studenty často ve znamení hledání bydlení na nadcházející semestr. Koleje ve velkých městech hlásily už zhruba v polovině měsíce srpna plno. Bydlení na privátu je zase méně dostupné – finančně i kvůli postoji pronajímatelů. Plno mají některé koleje v Praze a v Brně. Ze sta procent je zaplněna brněnská Masarykova univerzita. Obsazených je také […]

číst více

Ministerstvo školství jedná o zavedení studentských půjček

Tři až sedm tisíc korun měsíčně pro studenty vysokých škol. To by v budoucnu mohly umožnit takzvané vratné granty, o kterých momentálně jedná ministerstvo školství. Peníze by studenti vrátili až poté, co by začali pracovat. Půjčky by měly pomoci hlavně studentům, kteří by si jinak nemohli dovolit studium. „Hlavně chceme pomoci mladým lidem, kteří nejdou studovat […]

číst více

10 věcí, které vám před nástupem na vysokou školu nikdo neřekne

Spoustu informací si můžete najít na stránkách školy, ale existuje několik nevyřčených pravidel, které se pojí se studiem na vysoké škole. Starší studenti už je považují za samozřejmost, takže je možná ani nenapadne se před vámi o nich zmínit. Rozhodli jsme se prolomit mlčenlivost a prozradit vám deset věcí, které vám před nástupem na vysokou […]

číst více