Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

6. 3. 2024 | Aktuality

REFRESH
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
a Ostravská univerzita společně s dalšími partnery rozjeli ambiciózní projekt REFRESH. Vyjde na 2,5 miliardy korun a má za cíl proměnit Moravskoslezský kraj k lepšímu. V budoucnu by se měl region stát ekologičtějším i chytřejším.

Projekt je založený na konceptu vzájemně provázaných tzv. živých laboratoří, ve kterých se provádí výzkum v úzkém kontaktu s firmami a v souladu s požadavky koncových uživatelů.

 „Cílem je zajistit podmínky pro příliv mladých lidí, špičkových vědců a investic do regionu, ale i vznik nových firem a start up projektů nebo zavedení inovací do výrobních procesů velkých podniků a společností,“ uvedl ředitel REFRESH a prorektor VŠB-TUO pro strategii a spolupráci Igor Ivan.

„Tím dojde k výraznému posílení jejich konkurenceschopnosti v celoevropském měřítku. Do regionu přineseme novou energii i příležitosti, ukážeme perspektivu mladým talentovaným lidem a přispějeme k transformaci kraje na chytrý a zelený region,“ doplnil Ivan.

Jedna z laboratoří se v jednom z nejprůmyslovějších regionů Česka proto zaměří mimo jiné na výzkum alternativních paliv. Další laboratoř se zase bude soustředit na digitalizaci a automatizaci. Vedle průmyslu i v dopravě.

„Přicházíme s novými prostředky automatizace v dopravě, například ve formě chytrého parkování či antikolizních systémů ve veřejném prostoru,“ dodal proděkan pro spolupráci s průmyslem Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO Petr Šimoník.

Zájem zapojit se do projektu už projevily stovky firem. Do výzkumu se zase zapojí přes 100 vědců z Česka i zahraničí. Laboratoře pak budou moct využívat také ostravští vysokoškoláci. „Chceme posílit konkurenceschopnost a udržitelnost našeho regionu a přispět k tomu, aby se zastavil odliv lidí, který nás bohužel stále trápí,“ popsal další z cílů projektu hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Zdroj: Novinky.cz, VŠB-TUO

Další články k tématu

V Ostravě staví nové vědecko-výzkumné centrum

Ostravská univerzita zahájila stavbu nového výzkumného centra. Stavba Life Environment Research Center Ostrava (LERCO) vyjde na téměř 700 milionů korun a bude stát v areálu lékařské fakulty univerzity. Po dokončení se stane domovem devíti výzkumných týmů zabývajících se behaviorálním zdravím, biomedicínou a přírodními vědami. Hotové má být centrum za rok. „Budova je součástí strategického projektu, který […]

číst více

Univerzita pomohla ostravské zoo. Vytvořila falešná vejce

Vysoká škola báňská – Technická univerzita a zoologická zahrada v Ostravě spojily své síly, aby se pokusily zachránit ohrožené druhy ptactva. Zaměstnanci z vysokoškolské umělecké slévárny vytvořili podkladky, tedy modely vajec předem vybraných druhů ptáků, u nichž se zoo snaží navýšit šanci na úspěšné odchování mláďat. „Hnízdícím ptákům je třeba vložit do hnízda podkladek, jinak by ztratili […]

číst více

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více