Založte si vlastní laboratoř! UK pořádá 7. ročník soutěže Primus

23. 3. 2022 | Aktuality

studentská soutěžZačátkem března odstartoval sedmý ročník soutěže Primus, v rámci které si studenti mohou založit novou vědeckou skupinu nebo laboratoř na Univerzitě Karlově. Cílem soutěže je podpořit vědecké pracovníky, zvýšit jejich mobilitu a dynamiku vědecké práce.

Tým musí vést hlavní řešitel, který má ukončené doktorské studium. Ostatními členy týmu mohou být akademičtí, odborní, techničtí, vědečtí a výzkumní pracovníci, potažmo magisterští studenti. Na řešení navrženého projektu začnou týmy pracovat nejdříve začátkem příštího roku a na jeho vypracování budou mít celkem čtyři roky.

V průběhu soutěže a nejpozději do 31. prosince roku, který následuje po podání projektu, se musí do týmu kromě hlavního řešitele zapojit alespoň tři studenti doktorského studia či post-doktorští pracovníci.

Registrace projektů mimo pořadatelskou Univerzitu Karlovu už proběhla, ale studenti této univerzity se do soutěže Primus stále mohou hlásit. Přihlášku mohou podat až do 20. dubna. Soutěžní návrh se posílá skrze webovou aplikaci na adrese: http://veda.is.cuni.cz.

V soutěži se pravidelně utká zhruba dvacítka týmu. Loni se jich přihlásilo celkem 18. I letos se tak dá očekávat, že konkurence bude obdobná. V minulých ročnících soutěže uspěly projekty primárně z oblasti biologie a zdravotnictví, ale bodoval také například projekt o genderových rozdílech nebo historii raných kovů v Malé Asii.

Zdroj: Univerzita Karlova

Další články k tématu

Nejdivnější fakta o lidském mozku

Nejdivnější fakta o lidském mozku

Jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla pořád zahaluje spousta tajemství. V posledních 20 letech se ale vědcům podařilo některé z nich odhalit. Přinášíme vám 13 faktů o lidském mozku, které vám nejspíš … zavaří mozek. Po 90 minutách intenzivního pocení se váš mozek scvrkne tolik jako za celý jeden rok. Důvodem je to, že tento orgán ze 73 …

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Ve známkovacím systému napříč školami v Česku panují značné rozdíly. Známky za stejné výsledky se mezi jednotlivými školami průměrně liší o celý jeden stupeň. Vyplývá to z výzkumu think tanku IDEA. Podle výzkumu učitelé navíc hodnotí jinak dívky a chlapce a žáky z bohatých rodin. Subjektivní povaha známkování přitom odrazuje studenty od dalšího studia a ovlivňuje jejich kariérní …