Zakažme hodinky u zkoušek, žádá kontrolní komise ve Velké Británii

25. 10. 2019 | Stojí za přečtení

????????????????????????????????????????????????Kontrolní komise ve Velké Británii chce prosadit zákaz nošení hodinek v místnostech, kde probíhají zkoušky. Činí tak v reakci na stále častější pokusy žáků a studentů podvádět za pomoci chytrých hodinek. Ty, které mají připojení k internetu, jsou sice již zakázány, zkoušející však tvrdí, že je stále těžší rozpoznat tradiční hodinky od těch, které mohou studentům sloužit jako nápověda.

Komise, která dohlíží na to, aby studenti nepodváděli na školách ve Velké Británii, provedla průzkum, na základě kterého došla k závěru, že celkově je míra podvádění ve Velké Británii velmi malá. Varuje však před stále se zvyšující sofistikovaností a propracovaností zařízení vybavených internetem, které by mohly studenti používat u zkoušek. Šéf komise sir John Dunford proto volá po kompletním zákazu nošení hodinek u zkoušek.

„Na první pohled se může zdát, že student má normální hodinky, které neumí nic jiného, než ukazovat správný čas. Často však dnes stačí jen jedno stisknutí tlačítka a z ukazatele času se stane kapesní počítač. Pokud nezakážeme veškeré hodinky, zkomplikujeme práci dozorujícím, kteří jsou zodpovědní za férový průběh zkoušky,“ upozorňuje Dunford.

Zákaz nošení hodinek během zkoušky již na některých školách platí. Podle komise je však nutné nastavit stejná pravidla pro všechny školy napříč Velkou Británií. Dunford chápe, že studenti během zkoušek potřebují mít pojem o čase, tvrdí však, že řešením jsou hodiny přímo v učebnách.

Mimo hodinky varuje komise také před dalšími způsoby podvádění. Mezi nimi jsou sofistikované metody jako například schovávání mikrofonu pod prodlouženým nehtem, miniaturní kamery v brýlích, únik zadání testů, se kterým se následně obchoduje na internetu, i tradičnější triky jako je schovávání taháků na toaletách. Nejčastější metodou podvádění je však tajné používání mobilního telefonu.

I přes stále dokonalejší moderní technologie a jejich větší dostupnost se však podle Dunforda počet studentů, kteří podvádějí, příliš nemění.

Touha po tom usnadnit si při zkouškách práci se v dnešní době může studentům vymstít, i když je učitel nenačapá. Ne všechny informace, které najdete na internetu jsou totiž pravdivé. Podle Peta Langleye, vedoucího webu Student Room, roste mimo jiné počet falešných zadání testů na internetu. Například letos „uniklo“ zadání standardizovaného testu z matematiky, který britští studenti skládají před přechodem na střední školu. Ukázalo se však, že šlo o hoax.

 Zdroje:

https://www.theguardian.com/technology/2019/sep/10/ban-watches-school-exams-cheating-inquiry

https://www.bbc.com/news/education-49639413

https://www.engadget.com/2019/09/10/uk-considers-smartwatch-exam-ban/