Zájemci o vytvoření loga pro MŠMT mají druhou šanci

3. 4. 2011 | Aktuality

Ani devět stovek zaslaných soutěžních návrhů nestačilo k tomu, aby z nich ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) vybralo to, které by ho po další léta reprezentovalo na všech jeho akcích a na propagačních materiálech. Ministerstvo se proto rozhodlo pro změnu podmínek a vyhlášení kola druhého. Na předložení návrhu mají účastníci nově vypsané soutěže necelý měsíc, přesněji do 29. dubna do 12:00 hodin.

Na nových pravidlech soutěže se přitom podíleli přední pedagogové a profesionálové z oboru grafického designu. Stále zůstává podmínka, že autorem loga bude tvůrce z řad studentů, nikoliv z komerčních společností. Nově se však nebude jednat o veřejnou výzvu k předložení návrhů, ale o přímé oslovení studentů šesti českých vysokých škol, zabývajících se grafickým designem. Dosavadní systém se totiž ukázal jako velmi náročný na posouzení, protože u každého loga bylo nutné zohlednit hned několik aspektů. „Spatřuji jako dobrý nápad oslovit špičkové školy, které vyučují grafický design. Studenti z těchto škol se pohybují na vysoké úrovni a často mají s tvorbou log a manuálů praktické zkušenosti,“ vysvětlil předseda poroty prvního kola soutěže Otakar Karlas.

Kromě poroty, v níž tentokrát zasednou vedle zástupce ministerstva osobnosti jako ak. mal. Aleš Najbrt, Mgr. Filip Blažek, Doc. ak. mal. Otakar Karlas, Robert V. Novák, Doc. Mgr. A. Tomáš Machek nebo Doc. MgA. arch. Jan Němeček, se mění také cena pro autora vítězného návrhu. Ten za svou práci obdrží odměnu v celkové výši 400 tisíc korun. Do zmíněné částky jsou zahrnuty i licenční poplatky za autorská práva a kompletní dodávka návrhu logotypu a grafické značky.

Podrobnější informace, podmínky druhého kola soutěže a požadavky kladené na technickou i estetickou podobu nového loga jsou ke stažení na stránkách MŠMT.

Zdroj: tisková zpráva MŠMT