Zájem o studium na Právnické fakultě ZČU mírně poklesl

18. 9. 2010 | Aktuality

Kauza kolem nejasného udělování titulů na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni (FPR ZČU) má za sebou další uzavřenou kapitolu. Již počátkem září začala podle Hospodářských novin fakultou zřízená Komise pro prověření studia všem absolventům bakalářského studia rozesílat dopisy s vyjádřením, že jim získaný titul bude ponechán.
Už v červnu také Akreditační komise ministerstva školství rozhodla o tom, že fakulta může znovu udělovat titul JUDr., což byl úkon, který jí byl na nějaký čas odepřen. Vyšetřování všech zbylých podezřelých případů by podle dostupných informací mělo skončit nejpozději v únoru příštího roku, kdy ve své funkci končí rektor univerzity Josef Průša.

Jak se však události, které do značné míry pohnuly pověstí FPR, podepsaly na letošním zájmu o studium na této fakultě ze strany uchazečů? Zatímco v roce 2009 evidovala fakulta v pětiletém magisterském programu Právo a právní věda, oboru Právo celkem 2459 uchazečů, letos se jich ke studiu stejnojmenného oboru hlásilo jen 1901. Poklesl i zájem o tříleté bakalářské studium programu Právní specializace, oboru Veřejná správa: zatímco v loňském roce o něj usilovalo 843 uchazečů, letos jejich počet činil 733.
Jak již dříve uvedl internetový server iDnes.cz, relativně malý zájem byl i o studium tzv. nultého ročníku, tedy placeného ročního kurzu, který slouží jako příprava na přijímací zkoušky i na pozdější studium na PFR ZČU. Do něj se nakonec přihlásilo jen 36 uchazečů. Fakulta se jich přitom chystala přijmout až 100.
Oproti akademickému roku 2009/2010 se letos snížila hranice přijímaných studentů do magisterského studia, a to na 248 z loňských 408. V bakalářském cyklu jich letos naopak bylo přijato 88 oproti dřívějším 77.

„S ohledem na celou kauzu je výsledný počet přihlášek – v magisterském studiu nižší o pětinu – z našeho pohledu velmi dobrý, veřejnost zřejmě očekávala větší pokles. Porovnáme-li počet uchazečů a počet přijatých, vychází na každého přijatého 7,7 odmítnutých – loni to bylo jen 6,0. Tudíž letos bylo těžší dostat se na naši fakultu do magisterského programu než v minulém roce,“ uvedl pro VysokéŠkoly.cz proděkan pro studijní záležitosti FPR ZČU Petr Bezouška. Jak dále podotkl, fakulta se v době před konečným termínem podání přihlášek nesnažila o žádnou speciální propagaci mezi potencionálními uchazeči. Po celý rok však podle jeho slov podnikali zástupci fakulty takové kroky, které měly zprůhlednit dění na fakultě, vést k její očistě a nastavit funkční pravidla při udržení kolegiálního vztahu pedagog-student. „To vše při silné kontrole Akreditační komise MŠMT a veřejnosti prostřednictvím médií. To byla ta nejlepší propagace,“ dodal Bezouška.

S využitím iHNed.cz, iDNES.cz, www.ct24.cz a webových stránek Právnické fakulty ZČU