Z ministra pedagog. Tomáš Petříček povede kurz na Univerzitě Karlově

23. 6. 2021 | Aktuality

mezinárodní vztahyBývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček bude od příštího roku externě vyučovat na Univerzitě Karlově v Praze. Na Institutu mezinárodních studií, který spadá pod Fakultu sociálních věd, povede kurz zaměřený na českou zahraniční politiku.

Tomáš Petříček se tak vrací na svou alma mater. Na Fakultě sociálních věd totiž absolvoval magisterské studium v oboru mezinárodní vztahy. Pokračoval na doktorský program, který zakončil v roce 2014 disertační prací na téma „Perspektivy energetické bezpečnosti Evropské unie“. K jeho významným studijním zkušenostem patří i zahraniční magisterské tituly z Warwicku nebo Bruselu. Právě v Bruselu také působil jako asistent europoslance Miroslava Pocheho. Ten nebyl v červnu 2018 jmenován prezidentem Milošem Zemanem na post ministra zahraničních věcí. Místo něho se funkce ujal právě Petříček. V úřadu vydržel až do dubna letošního roku, kdy ho odvolal předseda sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček.

Univerzita Karlova nebude jediná Instituce, kde Petříček zúročí své zkušenosti. Bývalý ministr na svém Twitteru také oznámil, že bude spolupracovat s Ústavem mezinárodních vztahů. Tato veřejná výzkumná instituce provádí analýzy, ze kterých pak čerpá nejen ministerstvo zahraničních věcí. Snaží se také oslovovat širokou veřejnost „za účelem kultivace a rozšiřování horizontů veřejné debaty o zahraniční politice.“ Petříček se bude v ústavu zabývat zelenou diplomacií, tedy tím, jak se klimatická změna promítá do mezinárodních vztahů.

Zdroje: České noviny, Seznam zprávy, Ústav mezinárodních vztahů, Vláda.cz