Work-study-life balance

13. 8. 2019 | Studentský život

jak studovatAž 90 procent studentů podle průzkumu při škole zároveň pracuje. Jak lze zvládnout náročné studium i práci zároveň a nezbláznit se u toho? A kde hledat to nejvhodnější zaměstnání? Poradíme.

Zůstaňte v oboru

Při hledání zaměstnání je vždy dobré vybírat takové nabídky, které souvisí s vaším oborem. Například pokud studujete archeologii, poohlédněte se po práci v muzeu nebo zkuste vyrazit na naleziště a pracovat v terénu pod dohledem zkušenějšího archeologa. V případě, že zůstanete v oboru, budete moct ve své práci využívat poznatky ze školy a naopak. V budoucnu máte pak navíc větší šanci, že v zaměstnání budete moct pokračovat i po ukončení studia.

Přihlaste se na stáž

Na rozdíl od klasické brigády nebývají stáže placené, ale opět to funguje tak, že pokud se osvědčíte, mohla by se vaše stáž časem změnit ve stálý pracovní poměr. Řada firem, společností a organizací spolupracuje se školami, nebo nabízí praxi přímo studentům konkrétních oborů. Patří mezi ně například Česká televize, která pravidelně hledá stážisty z řad studentů mediálních studií.

Buďte realisté

Ještě než se vůbec pustíte do hledání zaměstnání, ujasněte si, kolik času mu můžete věnovat. Mnoho zaměstnavatelů je časově flexibilních, když dojde na zaměstnávání studentů, ale musí již dopředu vědět, jak často s vámi budou moct počítat.

„Ze začátku bylo těžké pracovat i studovat a moc jsem toho nenaspal. Naštěstí mi šéf dovolil, abych občas pracoval z domu (jsem na informatice) a tak jsem se mohl zároveň učit i pracovat. Asi se dá všechno domluvit, když člověk chce,“ popisuje svou zkušenost student Marek (23). Nikdy také nezapomínejte na to, že kromě studia a práce musíte také jíst a spát.

Nezačínejte pracovat a studovat ve stejnou dobu

Jestli jste právě nastoupili na vysokou školu, pravděpodobně máte práce nad hlavu. Nejenže se musíte sžít s novým prostředím, ale také si zvykáte na odlišný styl výuky. V takovou dobu proto není nejlepší nápad přidělávat si ještě víc starostí tím, že byste zároveň nastoupili do nové práce. Pokud nutně nepotřebujete peníze hned, počkejte s hledáním zaměstnání až do druhého ročníku.

Učte, co umíte

Pokud jste ve svém studiu úspěšní a nebojíte se o své znalosti podělit s potenciální ‘konkurencí’, zkuste rozhodit sítě a zjistit, jestli někdo z vašem oboru nepotřebuje pomoc. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou: nejenže si vyděláte peníze a ještě si zopakujete učivo.

Dálkové studium

Pokud jste v situaci, kdy musíte být finančně soběstační, tak brigáda či práce na dohodu vaše potřeby nepokryje. Neznamená to však, že byste se museli vzdát školy. Řada oborů se dá studovat dálkově či kombinovaně. Některé školy dokonce svým studentům nabízí možnost přejít z prezenčního studia na jednu z těchto dvou studijních forem. Podrobnosti o možnostech dálkového a kombinovaného studia najdete zde.

Vytvořte si systém

Zvládat více rozdílných činností zároveň není jednoduché. Důležité proto, je dobře si vše rozvrhnout.  Dělejte si poznámky do kalendáře či diáře a jasně vyhraďte časy, kdy budete studovat a kdy pracovat. Pozor si dejte na termíny zkoušek a naplánujte si směny tak, abyste měli dostatek čas na učení se pořádně připravit.

Studentce Kláře (25), která studuje magisterské studium a zároveň pracuje, pomáhá učit se s ostatními spolužáky. „Látka pak rychleji leze do hlavy,“ vysvětluje Klára.

Podle Marka je také dobré rozvrhnout si učení do více časových úseků „Co mi hodně pomohlo, bylo si studijní látku rozdělit na víc bloků. Když jsem si to rozdělil, už toho nebylo tolik nebo aspoň jakoby toho nebylo tolik. Taky pomohlo občas pracovat a potom se učit a takhle pořád dokola, dokud jsem to neuměl,“ popisuje.

Najděte si čas na odpočinek

Při kombinování práce a studia je obzvlášť důležité najít si čas na odpočinek. Každý den byste si měli vyhradit chvilku pro sebe a strávit ji relaxací. Sejděte se s přáteli, běžte na krátkou procházku, poslouchejte hudbu… A když už se učíte, dělejte si pravidelné přestávky, alespoň deset až patnáct minut po každé hodině učení.

„Nejspíš jsem si už zvykla a přijde mi normální dělat dvě věci najednou. Ale jestli máte sklon věci dělat na poslední chvíli, tak bych se do podobného podniku nevrhala, prokrastinace by vážně nefungovala a udělala by každému ze života peklo,“ uzavírá Klára.

Další články k tématu