Výstavba centra BIOCEV byla zahájena

11. 10. 2013 | Aktuality

Tento týden byla oficiálně zahájena výstavba posledního z miliardových vědeckovýzkumných center – projektu BIOCEV. Z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) vznikne ve Vestci u Prahy biomedicínský komplex za více než 2,3 miliardy korun.

V projektu BIOCEV se spojilo 7 partnerských institucí v čele s Univerzitou Karlovou v Praze spolu se šesti výzkumnými ústavy Akademie věd ČR. V jeho rámci bude vybudováno na 26 000 m2 nových laboratoří, v nichž v blízké budoucnosti nalezne uplatnění 600 kvalifikovaných odborníků, z toho 450 vědeckých pracovníků včetně téměř dvou stovek studentů magisterských a doktorských programů.

Centrum BIOCEV patří mezi šest tzv. velkých projektů, které byly schváleny Bruselem a do budoucna se stanou centry špičkové vědy nejen u nás, ale i v Evropě. Celkově velké projekty získají z OP VaVpI částku přesahující 21 miliard korun, což činí více než třetinu celkového objemu peněz v tomto programu.

Ačkoliv se nové centrum BIOCEV ve Vestci teprve začíná stavět, ministerstvo školství jako řídicí orgán OP VaVpI společně s Evropskou komisí, projektu umožnilo zahájit výzkum prozatím na svých mateřských institucích již před rokem. Jde o výzkumný program Funkční genomika, který se soustředí na odhalování příčin metabolických onemocnění, zkoumání vrozené ztráty sluchu či kardiovaskulárních dysfunkcí.

V průběhu letošního léta pak zahájil BIOCEV i zbylé čtyři výzkumné programy: Buněčná biologie a virologie, Strukturní biologie a proteinové inženýrství, Biomateriály a tkáňové inženýrství a Vývoj léčebných a diagnostických postupů.

Zdroj: tisková zpráva

Další články k tématu