Vysoké školy nabízely vzdělání bez povolení. Dostaly pokutu

1. 3. 2019 | Aktuality

725978-gallery1-t1qpe

Ministerstvo školství pokutovalo šest zahraničních vysokých škol kvůli tomu, že neměly potřebná povolení vyučovat v České republice. S dalšími pěti vede nyní správní řízení a na dvě vzdělávací instituce bylo podáno trestní oznámení. S informací přišel Radiožurnál.

Dvě školy, na něž ministerstvo podalo trestní oznámení, se provinily například tím, že studentům nevrátily peníze za školné, i když ke studiu vůbec nenastoupili. Podle mluvčí Anety Lednové obdrželo ministerstvo přes 80 stížností od poškozených zahraničních studentů.

Jména pěti institucí, se kterými je vedeno správní řízení, nemůže ministerstvo zveřejnit. „To, kde je potenciální problém, to znamená, kde potom vedeme řízení o přestupku, je ze zákona neveřejné. To znamená, že nemůžeme poskytovat údaje ani o průběhu, ani o konkrétních institucích, protože bychom je samozřejmě mohli poškodit, kdyby se informace dostala ven,“ vysvětlil pro Radiožurnál náměstek ministra školství Pavel Doleček.

V České republice je celkem 16 zahraničních vysokých škol, které prošly kontrolou ministerstva a pro své působení u nás splňují veškeré zákonné podmínky. Tyto informace si školy zveřejňují na svých oficiálních webových stránkách.

Zdroj: irozhlas.cz.