Vítání prváků: Večírky, kultura i polévání ledovou vodou

7. 9. 2018 | Studentský život

group-asian-multiethnic-business-people-with-casual-suit-working-with-happy-action_41418-2687

Vítání prváků, open party, první zvonění či křest prváků. To všechno jsou různé názvy pro jednu a tu samou akci pořádnou snad na každé univerzitě v naší zemi. Určitě by neměla uniknout vaší pozornosti.

Jedná se o událost, která se v řadě měst stala tradiční velkolepou oslavou, při které jsou noví vysokoškolští studenti přijímáni do akademické obce. Každá univerzita vítání prváků pojímá trochu jinak, ale jedno mají všechny společné – chtějí, aby to bylo zábavné. Cílem akce je ukázat nováčkům, že si mohou při studiu na vysoké škole také užívat. Organizátoři akcí se snaží, aby všichni měli možnost poznat své studentské město a jeho nejlepší kluby, bary a restaurace. Zároveň vám umožní seznámit se s novými spolužáky a dalšími studenty z jiných ročníků. Obvykle nechybí soutěže a hry o zajímavé ceny. Vše se koná pod taktovkou studentských unií či studentských rad.

Na Univerzitě Tomáše Bati si během vítání například zahrajete takzvanou Stopovačku, kdy studenti vytvoří tříčlenné skupiny a pomoci indicií plní nejrůznější úkoly, při kterých nechybí pohyb a poznávání města Zlín.

V Ostravě mají obdobnou soutěž, jen o něco náročnější. Zahrnuje totiž poměrně dost alkoholu, a tak jde někdy i o to, zda studenti vůbec dorazí do cíle. Celá akce vás provede nejlepšími podniky v centru města včetně proslulé Stodolní ulice.

Vysoké učení technické v Brně si vytvořilo tradici pod názvem Mařena. Tu pořádají studenti architektury ze čtvrtého ročníku. Jedná se o událost, která probíhá celý týden. Kromě kulturního programu jsou zajištěny také zajímavé přednášky z oboru architektury. Celá akce vrcholí křtem prváků. Studenti oblečeni podle daného tématu, které se každý rok mění, o sobě dávají vědět v centrum města, kde pořádají průvod vedoucí kolem významných architektonických památek.

Pražské univerzity prváky vítají spíše tak nějak za zavřenými dveřmi, přesněji řečeno za těmi, které vedou do nejznámějších studentských klubů jako je Student ART, P. M. Club nebo Mecca Club. Akce jsou pojaté jako taneční zábavy a doprovází je soutěže o drinky nebo věcné ceny. Jsou na ně zvány známé osobnosti a vrcholem bývá půlnoční symbolický křest nových studentů. Některé univerzity dokonce vítají každý semestr!

Jak to vypadá v zahraničí?

Například na Univerzitě v Torontu prváky v rámci uvítacího rituálu potřou od hlavy až k patě fialovou barvou. Na Queen´s University, taktéž v Kanadě, je tento akt přísně tajný. Kromě studentů nikdo neví, jak probíhá.

Na Novém Zélandu se vítání koná zhruba deset dnů. Po celou dobu jsou na programu koncerty a divoké večírky. Kromě toho ale zároveň probíhají i tzv. Lowland Games, což je velké množství soutěžních disciplín, kterými si nováčci musí projít.

Dánští studenti se na svůj uvítací týden mohou těšit už v době před zahájením semestru. Mají tak k dispozici celé univerzitní areály. Zde však musí pořadatelé dodržovat poměrně přísná bezpečností opatření. Třeba alkohol se může pít až po 16. hodině. Studenti jsou rozděleni do skupin a minimálně dva vedoucí každé skupiny musí být naprosto střízliví, přičemž každý vedoucí má kurz první pomoci.

Naproti tomu by se mohlo zdát vítání prváků v Portugalsku až drastické. Tradice je spojena se křtem, kdy jsou nováčci nahnáni do řeky a pomocí nočníků se polévají studenou vodou. Akce je spojena s býčími zápasy a průvody městem. “V Coimbře je docela málo lidí, kteří tam opravdu žijí. Ti si ale stejně vytáhnou ven rybářské židličky a sledují průvod. Navíc se rozdává alkohol a jídlo zadarmo.” líčí česká studentka Veronika pro server Aktuálně.cz.

Nechvalně známé bylo v minulosti vítání prváků v Indonésii nebo ve Švédsku. Někde musela být tato akce na nějakou dobu dokonce úplně zakázána. Studenti nejstarších ročníků se na prvácích vždy nepěkně vyřádili. Výjimkou nebyla šikana spojena s fyzickými i psychickými tresty a ponižujícími úkoly. Dnes se i tyto země polepšily.

Bohužel v Thajsku to tak mají ještě dodnes. Média každý rok na nepřístupné chování studentů upozorňují a veřejnost žádá univerzity o opatření a kontroly.

Zdroje: studenta.cz, pragdj.com, vitani.utb.cz, susostrava.cz, earch.cz, scribbler.cz, aktualne.cz

Další články k tématu