Víme, ve kterých firmách chtějí čeští vysokoškoláci pracovat

4. 3. 2019 | Uplatnění studentů a absolventů

Colleagues giving a fist bump 

Průzkum TOP Zaměstnavatelé 2019 letos opět zjišťoval, ve kterých firmách by studenti po dokončení studia chtěli nejvíce pracovat. Anketě stejně jako loni dominovaly největší české firmy. Výsledky mimo jiné ukázaly, jaký nástupní plat studenti od zaměstnavatelů očekávají.

Do ankety se tentokrát zapojilo téměř 12 tisíc vysokoškoláků a jejich preference se příliš nelišily od těch z minulého roku. „Většina vítězů oborových kategorií obhájila loňská prvenství. Jasně tak vidíme, že se na trhu profilují zaměstnavatelé, kteří dokázali vybudovat silnou značku nejen pro zákazníky, ale i pro své budoucí zaměstnance,“ uvedl pro Seznam.cz Jakub Hořický, ředitel studie TOP Zaměstnavatelé.

Výsledky studie jsou rozděleny do kategorií na základě studijního oboru respondentů. Mezi techniky jednoznačně zvítězila skupina ČEZ. Farmaceuty a lékaři byla jako nejzajímavější firma zvolena Zentiva. U studentů informačních technologií byl vybrán Seznam.cz. U budoucích právníků zvítězila společnost Havel & Partners a u ekonomů pak poradenská firma KPMG (podrobné výsledky můžete najít zde).

Titul Skokan roku, kde se studijní zaměření nezohledňuje a rozhoduje prostý součet hlasů, získala společnost Nestlé. Kategorii Jasná volba pro celkového vítěze ankety s nejvíce hlasy ovládla firma Škoda Auto.

Kromě oblíbenosti firem se ve studii zároveň zjišťovalo, jaké je aktuální platové očekávání českých vysokoškoláků. Budoucí zaměstnanci předpokládají, že se jejich nástupní mzda bude pohybovat mezi 22 500 a 37 500 korun. To je zhruba o 10 procent více než v loňském roce.

Průzkum Top Zaměstnavatelé je projektem Asociace studentů a absolventů. Jeho hlavním cílem je poskytnout absolventům informace o tom, kde by se měli ucházet o práci, a zároveň ukázat firmám, jak se stát preferovaným zaměstnavatelem.

Metodika průzkumu je nastavena tak, aby výsledky byly co nejvíce objektivní. Své odpovědi proto studenti vyplňují prostřednictvím online dotazníku. Ten je sestavován společností GFK, která má v této oblasti profesní znalosti z předchozích ročníků a také využívá partnerství se zkušenými sociology.

Zdroje: topzamestnavatele.cz, seznamzpravy.cz.