Více peněz pro chudé studenty. Ministerstvo chce navýšit stipendia

18. 10. 2021 | Aktuality

sociální stipendiumMinisterstvo školství chce rozšířit okruh vysokoškoláků, kteří mají nárok na sociální stipendium ze současných asi 800 na zhruba 4100 studentů. Na finanční podporu by nově měli dosáhnout i studenti, kteří mají nárok na přídavek na dítě. Plánovaná úprava bude dle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové zaměřena zejména na zlepšení dostupnosti vysokoškolského studia pro zájemce ze sociálně a ekonomicky znevýhodněného prostředí. Inspirací k této změně byla mimo jiné i studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), z níž vyplynulo, že Česko ve srovnání s jinými státy dostatečně nepodporuje nadané i chudé studenty.

Sociální stipendium se vypočítává na základě minimální mzdy, která aktuálně činí 15 200 korun. Společně s minimální mzdou se v průběhu let mění i výše stipendia. „Stipendium ve výši jedné čtvrtiny základní sazby minimální mzdy je vypláceno studujícím z nízkopříjmových rodin deset měsíců v akademickém roce v průběhu standardní doby studia,“ vysvětlila Lednová. Na tyto peníze by nově mohlo dosáhnout více studentů.

Nejde o jedinou změnu, kterou ministerstvo plánuje. Chystá se také navýšení stipendií pro doktorandy. Ti momentálně dostávají 11 250 korun měsíčně. V budoucnu by se částka měla rovnat výši minimální mzdy.

Málo peněz na vysoké školy

Podle studie IDEA ale české vysoké školy trápí i další problémy. Mimo jiné i to, kolik peněz dostávají od státu. V Česku jde na terciální vzdělávání 0,6 procenta HDP. Průměr v EU se ale pohybuje okolo jednoho procenta.

Problematický je podle studie také systém přerozdělování peněz. Většina podpory se dle studie na českých univerzitách rozděluje plošně bez ohledu na konkrétní finanční situaci studentů. Výzkumníci tento systém považují za zastaralý a zastávají názor, že by se měl změnit.

Podle mluvčí ministerstva školství, resort pracuje na tom, aby se objem peněz pro školy do budoucna zvýšil. „Úroveň podpory studentů vysokých škol ze státního rozpočtu je dána celkovou výší podpory vysokých škol v Česku. MŠMT dlouhodobě usiluje a i nadále bude usilovat o dosažení veřejných výdajů na vysoké školství vyjádřených podílem na HDP (hrubém domácím produktu) na úroveň průměru EU,“ sdělila Lednová a dodala, že oproti jiným zemím v Česku studují vysokoškoláci zdarma.

„Dílčí závěry uvedené studie k systému finanční podpory vysokoškolských studentů v ČR bude brát MŠMT v potaz v dalších diskusích o podpoře studujících,“ doplnila Lednová.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu