Velký souboj letních brigád: Plavčík nebo prodavač zmrzliny?

26. 6. 2019 | Studentský život

souboj brigNěkteří studenti si rádi o prázdninách dobíjejí baterky a lenoší. To je pochopitelné – po stresu testů a zkoušek si každý člověk zaslouží odpočinek. Jiní se však rozhodnou relaxovat aktivně a najít si letní brigádu, aby si vydělali peníze, poznali nové lidi a získali zajímavou položku do životopisu. Pokud se na něco takového připravujete i vy, přečtěte si náš přehled nejoblíbenějších letních brigád a jejich plusů a mínusů.

Plavčík

Jestli rádi trávíte dlouhé dny na koupalištích a sluníčko je váš kamarád, práce plavčíka by vás mohla bavit. Pochopitelně na vás bude ležet tíha velké zodpovědnosti – strážíte ostatně lidské životy. A jestli jsou na místě malé děti, musíte si dávat pozor o to víc. Pro vykonávání brigády bývá třeba absolvovat speciální kurz a musíte zvládat techniky první pomoci.

Plusy: Voda, čerstvý vzduch, sluníčko.

Mínusy: Lidé, co si užívají vodu, čerstvý vzduch a sluníčko, zatímco vy pracujete.

Servírka/Číšník

Samozřejmě, jako servírka nebo číšník můžete pracovat v libovolném ročním období, nejenom v létě. Během období prázdnin se však otvírá řada sezonních podniků a ty stávající začínají provozovat letní zahrádky. Aby nápor zvládly, hledají výpomoc a to často v řadách studentů.

Plusy: Peníze (dýška).

Mínusy: Peníze (plat).

Prodavač zmrzliny

Mimo zahrádky začínají v létě zaplňovat ulice a koupaliště také zmrzlinové stánky. Práce prodavače zmrzliny je poměrně jednoduchá a nepotřebujete k ní žádné výjimečné dovednosti. I když komunikativní povaha není na škodu. Zpravidla potřebujete také potravinářský průkaz.

Plusy: Můžete ochutnávat zmrzku.

Mínusy: Bolest břicha, když jste moc ochutnávali zmrzku.

Hlídání dětí

O prázdninách nechodí děti do školy či školky, a tak spousta rodičů hledá někoho, kdo by jim dítka pohlídal, zatímco jsou v práci nebo oddechují. Když babičky, tetičky nebo kamarádky nejsou po ruce, přicházíte na řadu vy! Práce může být velmi flexibilní, záleží, jak se s rodiči domluvíte, můžete tak hlídat i více dětí, jestli budete stíhat. Konkrétní inzeráty najdete třeba na stránce hlidacky.cz.

Plusy: Děti dokážou být andílci.

Mínusy: Ale občas také ne.

Sbírání ovoce

Léto je čas dozrávání ovoce a pěstitelé tak právě v tuto dobu najímají lidi na jeho sběr. Práce to může být dobrodružná – šplháte na stromy, vymotáváte se z pichlavých křovin. Poznáte při ní také spoustu nových lidí, zato plat nebývá vysoký. Pokud se vám poštěstí, můžete se vydat za sběrem i do zahraničí a zdokonalit se tak zároveň i v cizích jazycích. Nicméně v cizině bývají místa zpravidla v tuto roční dobu už plně obsazena.

Plusy: Výhled na krajinu z koruny stromu.

Mínusy: Když z toho stromu spadnete.

Vedoucí na táboře

O prázdninách je také pravidelná sháňka po lidech, kteří se budou starat o malé či větší táborníky, a zabaví je. Jestli máte vřelý vztah k dětem a nebojíte se trochu divočejších životních podmínek (hmyz, jídlo v plecháči či spaní pod stanem), vedoucí táborníků je ta pravá brigáda pro vás. Táborových turnusů můžete stihnout za prázdniny hned několik a přijít si tak na slušné peníze.

Plusy: Akční dynamická práce.

Mínusy: Akční dynamická práce. Ale zato máte odpolední klid.

Call centra

Práce v call centrech se rozděluje na aktivní (obvolávání zákazníků, nabízení služeb) a pasivní (přijímání telefonátů od již zavedených zákazníků), přičemž se od pracovníka očekává, že bude schopný naplnit určitou kvótu úspěšných hovorů. Tento typ práce rozhodně není pro každého, kvůli čemuž mají call centra vysokou rotaci pracovníků a často hledají nové lidi. Na druhou stranu si v centrech můžete slušně vydělat a klimatizované prostředí v horku přijde vhod.

Plusy: Naučíte se pracovat pod tlakem.

Mínusy: Pracujete pod tlakem.

Tak v našem souboji nemáme vítěze, každopádně je jasné, že každá letní brigáda vám něco dá. Minimálně zážitky, na které budete v budoucnu vzpomínat. Konkrétní pracovní místa můžete hledat na například na stránkách jobs.cz či flek.cz. Nebo jednoduše zkuste do vyhledávače zadat letní brigáda či brigády pro studenty a proberte se výsledky. Hodně štěstí při hledání!

Další články k tématu