Velký přehled: Kdy a kde budou mít studenti dopravu zdarma?

3. 9. 2018 | Stojí za přečtení

Od soboty platí po celé ČR 75 procentní sleva pro seniory a studenty na vnitrostátní spoje. To ale není jediná výhoda, kterou mohou od září středoškoláci a vysokoškoláci uplatnit. Některé kraje se totiž chystají zlevnit i městkou hromadnou dopravu, jinde budou studenti moci cestovat dokonce úplně zdarma.

 

Zdarma po středních Čechách

 

Všichni studenti do 26 let mohou při cestování po Středočeském kraji kromě plošné 75procentní slevy uplatnit navíc i slevu 25 procent. Částku jim zpětně vrátí krajský úřad. Znamená to tak, že studenti s trvalým pobytem v tomto kraji mohou cestovat zdarma. O dodatečnou slevu budou však muset žádat přes online formulář. Sleva se vztahuje pouze na cesty po středních Čechách.

 

Slevy v MHD

 

Nově mohou studenti cestovat zdarma nebo s výraznou slevou také v MHD řady českých měst. Konkrétně Plzeň zavádí jízdné zdarma pro děti a studenty do 15 let.  Starší studenti a vysokoškoláci do 26 let mohou od září cestovat úplně zdarma ve městech Plzeň, Říčany a Cheb. V Chebu bude ale město studentům jízdné hradit pouze na zkoušku. Cílem je omezit dopravu na silnicích. Po půl roce vedení města projekt ukončí a bude zjišťovat jeho efektivitu.

 

Nižší, 75procentní slevu na jízdném zavádí v Libereckém kraji. Uplatnit ji mohou studenti do 26 let. V Liberci a okolních městech dojde díky tomu ke značnému zjednodušení ceníku jízdného, který bude platit v kraji plošně, ať už se bude jednat o vnitrostátní nebo městské a meziměstské spoje. Jízdné za čtvrtinu ceny studentům poskytnou také některá města Olomouckého kraje, jmenovitě Prostějov, Šumperk, Zábřeh, Přerov a Hranice. Stejnou slevu budou studentům poskytovat v Náchodě.

 

281656-P5ZTNF-126

 

Pro pražské studenty se sleva na MHD zatím nechystá. Momentálně figuruje pouze jako jeden z bodů volebního programu pražské frakce sociálních demokratů. O této slevě se tak bude případně rozhodovat až po říjnových senátních a komunálních volbách. Levnější MHD nebudou mít ani studenti v Brně. Tam se sleva bude týkat pouze dětí do 15 let a důchodců.

 

Náležitosti k získání slevy

 

Žáci do 15 let se k získání slevy nemusí nijak prokazovat. Od 15 do 18 let je nutné mít u sebe občanku nebo jiný platný identifikační doklad s fotografií. Vysokoškoláci do 26 let musí dokládat studentský průkaz s fotografií nebo platnou ISIC kartu. Ta musí mít aktuální revalidační známku (holografická nálepka na zadní straně průkazu). Takže si kartu nezapomeňte včas prodloužit!

 

Zdroje: Deník.cz, Novinky.cz, iDNES.cz, Český Rozhlas, Aktuálně.cz, web Středočeského kraje

Další články k tématu

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Nepropásněte šanci procestovat Evropu vlakem zadarmo

Již čtvrtým rokem se mohou čerstvě plnoletí Evropané přihlásit do programu Evropské unie DiscoverEU. Pokud patříte mezi ně a usměje se na vás štěstí, získáte možnost cestovat měsíc zadarmo po železnicích křížem krážem Evropou. Jaké jsou podmínky? Založit online přihlášku můžete, pokud jste se narodili v roce 2004 a máte trvalý pobyt v Evropské unii či v zemích …

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …

Maďarští studenti mohou přijít o Erasmus

Maďarští studenti mohou přijít o Erasmus

Evropská komise pozastavila přísun 12 miliard euro z unijních fondů pro porušování zásad právního státu a korupci ze strany maďarské vlády Viktora Orbána. Ze zmražené částky fondů měl být financován mimo jiné Maďary oblíbený výměnný program Erasmus+. Na některých univerzitách teď hrozí, že studenti o program příjdou. Důvodem, proč Maďarsko o peníze na program přišlo, je napojení …