Vědci z UK objevili v Egyptě unikátní loď z doby stavitelů pyramid

22. 2. 2016 | Aktuality

Archeologická expedice Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze učinila v jižním Abúsíru nový nečekaný objev. V průběhu podzimní expedice 2015 byla nečekaně objevena 18 m dlouhá dřevěná loď. Její stáří je datováno do doby přelomu 3. a 4. dynastie (2550 let př. Kr.).

Loď byla nalezena při výzkumných pracích na odkrývání rozsáhlé hrobky a měla s hrobkou podle všeho nějakou spojitost.

Dřevěná prkna lodi byla kdysi spojena dřevěnými čepy, které se stále nacházejí na svém původním místě. Překvapivě, pouštní písek zachoval i rostlinná vlákna, která byla uvázána do silných svazků a lan umístěných uvnitř lodi v místě spojů prken. Na mnoha místech jsou i se všemi detaily stále viditelné křížové spoje, které držely loď pohromadě. Právě dochovanost těchto prvků vytvořených z rostlinných vláken je v prostředí starého Egypta jedinečná.

„Jedná se o velmi neobvyklý nález, jelikož lodě takové velikosti a konstrukce byly v této době určeny pouze pro nejvýznamnější členy společnosti, což byly osoby patřící do královské rodiny. Tento fakt skýtá prostor pro další objevy, které by mohla přinést nadcházející sezóna“, uvedl vedoucí expedice Miroslav Bárta.

Zdroj: tisková zpráva UK

Další články k tématu