Vánoční filmy pro studenty o studentech

25. 12. 2020 | Studentský život

vánoční filmyVánoce jsou tu a s nimi čas klidu a míru, než v lednu vypukne peklo zvané zkouškové. Volné chvilky si můžete zpříjemnit nějakým vánočním filmem – třeba takovým, ve kterém hlavní roli hrají studenti. Připravili jsme pro vás seznam vánočních snímků, ze kterého si vybere každý student, ať už holduje kultovním béčkovým hororům nebo si chce odpočinout u klasické vánoční romantiky.

Černé Vánoce (1974): hodnocení 66 %

Vánoce vždy nemusí být jen svátky klidu a míru a někdy během nich dojde i na řádění psychopatického zabijáka. Vysokoškoláci z univerzitního městečka Bedford tak budou během Vánoc spíš umírat než rozbalovat dárky. Tohle budou svátky, na které rozhodně nezapomenou… pokud je přežijí.

Černé Vánoce dnes již patří mezi kultovní béčkové horory a jako každý úspěšný horor se i tento dočkal remaku. Nová verze z roku 2006 má ale mnohem horší hodnocení (47 procent), loňský remake pak většina diváků zcela roznesla na kopytech (hodnocení 30 procent hovoří samo za sebe).

Christmas Song (2012): hodnocení 38 %

Klasická vánoční romantická podívaná, ve které spousta věcí nedává smysl – ze všeho nejvíce chování postav. Ale pokud toužíte po slaďárně s pohlednými hlavními hrdiny, v níž pochopitelně vše dopadne dobře, je tento film to pravé. Hlavní hrdinové Diana a Ken soupeří o místo učitele hudby na soukromé škole. A to by v tom byl čert, aby se do sebe během toho soupeření nezamilovali.

Pelíšky (1999): hodnocení 91 %

Tento film jistě netřeba dlouze představovat. Několik hrdinů studuje na střední škole, nechápe své rodiče a rodiče zase nechápou je. Přidejte k tomu hromadu hlášek („Já bych nikdy nepozřel nic tak odporného, jako je nok!“), skvělé herce a bizarní situace, a je rázem o zábavu postaráno. Film se oprávněně stal klasikou české porevoluční kinematografie a ani při opakovaném zhlédnutí nezklame, vždy dokáže pobavit.

To All a Good Night (1980): hodnocení 44 %

Tento horor časem poněkud zapadl. Děj je jednoduchý – skupina studentů se rozhodne na Vánoce na koleji pořádně odvázat a uspořádá párty. Problém nastane v okamžiku, kdy se na večírek dostane nezvaný host, který má své vlastní plány. Děj je předvídatelný, ale film přesto chvílemi dokáže vyděsit. Doporučujeme sledovat s přáteli a pro správnou atmosféru ideálně na koleji.

Vánoční zázrak (2007): hodnocení 66 %

Vysokoškolskou tématiku ve Vánočním zázraku sice nenajdete přesto by byla škoda ho do seznamu nezařadit. Jde o sympatický film, který si vychutnají i rodiče s dětmi – či vysokoškoláci, kteří na Vánoce hlídají mladší sourozence/neteře/synovce. Poselstvím filmu je, že každému se dějí ošklivé věci, ale pokud na to člověk není sám, dokáže se se vším vyrovnat.

The Sure Thing (1985): hodnocení 71 %

A na závěr jedna neprávem pozapomenutá klasika. Divák se přenese do Kalifornie 80. let. Sice je tam více slunečno, ale vánoční tradice se zde dodržují stejně jako jinde. Zápletka filmu se točí kolem studenta, který jede na domluvené rande s krásnou dívkou – a doprovází ho třídní šprtka Alison. Jak tohle skončí můžete uhodnout nejspíš už teď. The Sure Thing je přesto sympatická a oddechová podívaná.

Zdroj: ČSFD

Další články k tématu