Vánoční dárky, zn. Levně!

14. 12. 2015 | Studentský život

Při pomyšlení na Vánoce se nejednomu z nás orosí čelo. Dárky! Co koupit a kde na to vzít? Nebojte, nic není ztraceno, vše je zachráněno. Přinášíme vám tipy na poslední chvíli i pro chudé studenty.

Studenti mají sem tam hluboko do kapsy. Vlastně spíš skoro pořád. A před Vánocemi se to ukáže naplno. Máma, táta, brácha, ségra, babička, děda, můj kluk, moje holka. Ti všichni by si pod stromeček něco zasloužili, ale kde na to vzít? Vzpomeňte si, jakou radost vašim udělal vlastnoručně kreslený obrázek, když jste byli malí. Tak přesně takhle to můžete udělat i teď. Jasně, že nevezmete čtvrtku, tam nenakreslíte dvě postavičky a k tomu se nepodepíšete. Máme pro vás mnohem sofistikovanější tipy. I pro ty, kdo mají málo času a obě ruce levé.

Pečený čaj

Ten udělá radost mamince, babičce, kamarádkám i kolegům. Navíc při jednom vaření sfouknete porcí (rozuměj dárků), kolik potřebujete. Když čaj navíc pak dáte do hezké nádobky a převážete mašlí, nikdo ani nepozná, že jste ho nekoupili.

Takže, co potřebujete? Hromadu ovoce (ananas, jablka, mandarinky,… všechno, co máte rádi) a koření (skořice, hřebíček, vanilka, cukr nebo med), vodu a rum.

Ovoce nakrájejte na kousky, naházejte do zapékací mísy, přidejte koření, cukr a vodu. To celé dejte do trouby a pečte zhruba hodinku při 180 stupních. Pak přidejte rum a nechte prohřát. Tradá, směs nalijte do nádobek, otočte je na hlavičku a nechte vychladnout. Pak převažte mašlí a dejte pod stromeček.

Stejně tak můžete udělat domácí marmeládu nebo třeba křížaly.

Vlastnoruční svíčka

Jestli jste milovníky recyklace a máte doma napůl vypálené svíčky, které už nechcete nebo nepotřebujete, přetavte je ve svíčku novou a darujte ji třeba babičce. Co kus, to originál. A bude vás stát jenom pár korun za knot a skleničku.

Šála nebo ponožky

Pokud přes zimu trpíte nespavostí nebo chronickým přebyktem času, vezměte do ruky pletací jehlice a vlnu. Za pár korun budete mít pro svou drahou polovičku, sourozence, rodiče, prarodiče i kamarády, zkrátka pro kohokoliv, originální pletené ponožky nebo třeba šálu.

Jak uplést ponožky se dozvíte například tady, jak na šálu vám prozradí tohle video.

Korkové dekorace

Jestli jste se ze zoufalství, že nevíte, co vymyslet ostatním k Vánocům, dali na pití, víme přesně, co udělat s vaší sbírkou vinných korků. Vytvořte z nich vkusnou dekoraci! Stačí vám korky, lepidlo a trocha trpělivosti. Spoustu nápadů najdete třeba na Pinterestu.

Vaječňák na Vánoce jako stvořený

Pokud nepijete vy, ale někdo, koho chcete obdarovat, ano, udělejte mu třeba domácí vaječný koňak. Ten se totiž k Vánocům hodí jako Brad Pitt k Angelině Jolie. Potřebujete jenom tři žloutky, jedno salko, dva vanilkové cukry a tři decky rumu. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, pak přidejte kondenzované mléko, opět šlehejte, a nakonec nalijte rum. To šoupněte do lahve a lahev do ledničky a potom pod stromeček. Voilá, Vánoce jsou zase o něco veselejší.

Pro mlsné jazýčky

Máte v rodině takové milovníky cukru, že nemají dost ani po spořádání dvou kil vánočního cukroví a celé čokoládové kolekce ze stromečku? Pak je to snadné. Upečte jim domácí sušenky nebo čokoládové bonbóny. Na internetu najdete spousty a spousty receptů. Svůj výtvor pak můžete dát do hezké plechové krabičky, takže budete mít vlastně dva dárky v jednom.

Pokud se vám žádný dárek výše nezamlouvá, zkuste projít Pinterest a různé weby o ručních pracích. Dozvíte se, jak za pár korun vyrobit stojany, ozdoby, obrazy, květináče, brože, čelenky do vlasů, kravaty nebo mýdla. Určitě objevíte maličkost, která vašim blízkým udělá velkou radost.

Nechcete vyrábět?

Pokud si netroufáte cokoliv vytvořit vlastníma rukama, přinášíme vám deset tipů na dárky do stovky. To byste přece jenom za mámu a tátu utratit mohli, ne? :)

  1. Jídlo. To potřebuje každý, takže se nemůžete splést. Za stovku už se můžete rozjet a koupit třeba dvě tabulky kvalitní hořké čokolády nebo kousek dobrého sýra.
  2. Hrneček. Můžete na něj obdarovanému aspoň nesmyvatelným fixem napsat něco hezkého.
  3. Svíčka. Bude vás stát o něco víc než ta ručně dělaná, ale zase to budete mít bez práce.
  4. Pomocník do kuchyně. Kupte nějakou hezkou odměrku, originální vařečku, pestrobarevné obaly na muffiny nebo prkénko.
  5. Ponožky. Nebojte, příští položka nebude svetr s jelenem. Ale vtipnými ponožkami snad nikoho neurazíte.
  6. Papírnictví. Ne celé, samozřejmě – zkuste sáhnout po hezkém bločku nebo sadě pestrobarevných tu­žek.
  7. Květina. Co třeba nadělit mamince pod stromeček trvalku v květináči? Pokud obdarováváte líné pěstitele, můžete sáhnout po kaktusu.
  8. Záložky do knížky. Za stovku knížku nekoupíte, ale pokud máte v rodině knihomola, určitě ocení i tuhle vychytávku.
  9. Lampion. Kupte dva a běžte si ho pustit se svou lepší polovičkou. Romantika zaručena.
  10. Stírací los. Třeba díky vám bude z babičky milionářka. A jednou ty miliony zdědíte vy.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu