V září odstartuje nová česká Univerzitní hokejová liga

29. 8. 2019 | Stojí za přečtení

tiskovka-1Český univerzitní hokej má před sebou přelomovou sezónu. V září naskočí osm klubů reprezentujících 13 vysokých škol do zbrusu nové Univerzitní ligy. Zástupci univerzitního hokeje novou soutěž představili na začátku srpna při tiskové konferenci v Síni slávy českého hokeje.

Do letošní sezóny stáli mladí hokejisté ve věku okolo 18 nebo 20 let na křižovatce, zda se stále naplno věnovat hokeji a snažit se prosadit v profesionální soutěži, nebo pověsit brusle na hřebík a věnovat se studiu. Nový formát univerzitního hokeje by jim měl pomoct skloubit obojí a prodloužit si tak sportovní kariéru. ..Nová soutěž bude také dobrou přípravou k zajištění plynulého přechodu do nového života po jejím ukončení,“ věří Ondřej Šebek, zástupce společnosti UNI Sport CZ.

,,Pro nás je to obrovská událost a veliký krok kupředu,“ říká Tomáš Hlaváč, předseda České asociace univerzitního hokeje. ,,Projekt jsme začali chystat zhruba před třemi lety. Naší snahou bylo vytvořit soutěž, která naváže na juniorskou extraligu a hráčům nabídne skloubení hokeje s plnohodnotným vysokoškolským studiem. Z pohledu rodičů zatraktivní hokej spojením vzdělání a vrcholového sportu, čímž mimo jiné rozšíří hokejovou základnu,” doplnil Ondřej Šebek.

Univerzitní ligu bude hrát osm týmů: Akademici Plzeň, Black Dogs České Budějovice, BO Ostrava, Cavaliers Brno, Engineers Prague, HC Masaryk Univerzity – Brno, UC Univerzita Palackého v Olomouci, UK Hockey Prague. Zástupci ligy nevylučují, že se v budoucnu dočkáme rozšíření počtu účastníků, ale týmy musí splnit nastavené podmínky ligy. ,,Kluby musejí splňovat parametry, jako je formální struktura, zázemí, kvalita stadionu, určitý počet hráčů, tréninkové podmínky a podobě,“ uvedl Šebek.

Týmy během základní části sehrají celkem 84 utkání. Všech osm týmů následně postoupí do play off, ve kterém si první tři vyberou soupeře pro první kolo. Vítěz ligy získá Pohár Jana Palacha.

Trofej tak ponese jméno po studentovi, který se po sovětské okupaci Československa v roce 1969 upálil na protest proti nečinnosti společnosti. „Zvažovali jsme i jiné varianty, ale tahle jednoznačně vyhrála. Oslovili jsme bratra Jana Palacha, který nám udělil souhlas. Máme v plánu vyzvat studenty, aby poslali návrhy, jak by trofej mohla vypadat. V září bychom ji rádi představili,“ konstatoval Ondřej Šebek.

Zástupci univerzitního hokeje před tiskovou konferencí k tématu slibovali „nejlepší tiskovku od Nagana 1998,“ a příspěvky na sociálních sítích zdobili hashtagem #prepistedejiny. ,,Jde o úplně novou platformu s přesahem mimo univerzitní sport. Pro nás skutečně obrovská událost, jsme nadšeni,“ odůvodnil euforii z historického momentu předseda České asociace univerzitního hokeje Tomáš Hlaváč. Na tiskové konferenci v Síni slávy se 1. srpna k nového projektu vyjádřili také prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Král vznik univerzitní ligy uvítal. „Je to vynikající věc, která bude určitě přínosná. Delší dobu jsme se s kolegy z Českého hokeje bavili o tom, jak studujícím hráčům umožnit optimálně skloubit hokej s akademickými povinnostmi. Z našeho pohledu jde o výbornou myšlenku, hokej může být vlajkovou lodí a ukázat cestu i jiným sportům, jako se stalo u akademií, u projektu trenérů k mládeži a podobně,” pronesl.

Univerzitní liga by se v budoucnu ráda přiblížila modelu z USA, kde je univerzitní sport fenoménem. Organizátorům však zbývá dořešit spoustu legislativních a administrativních otázek, jako je například hostování hráčů či případné střídavé starty v jiných ligách. Například klub Akademici Plzeň jako první v historii navázal spolupráci mezi českým profesionálním týmem a českým univerzitním týmem.

Finančně by lize mohly pomoci státní zdroje, podporu přislíbilo ministerstvo školství. Nicméně Ondřej Šebek tuší, že nejprve je nutné soutěž úspěšně nastartovat. „Nechceme žádat o prostředky na virtuální soutěž. Ligu rozjedeme a doufáme, že pak budeme moci oslovit státní instituce s konkrétní žádostí o příspěvky,” uvedl. Hokejisté budou za školní tým hrát zadarmo, budou však mít šanci získat mimořádná stipendia určená k podpoře reprezentantů univerzit.

Univerzitní ligu už veřejně podpořilo několik profesionálních hokejistů, například Adam Polášek, Dominik Frodl, Jakub Koreis či Andrej Šustr. Šustr se stal prvním a zatím jediným Čechem, který se probojoval do NHL z univerzitní soutěže. S univerzitním hokejem v Americe má zkušenost také Robert Sovík, další podporovatel české Univerzitní ligy a zakladatel projektu USA Sport & Study, jež pomáhá mladým sportovcům skloubit sport a stadium na vrcholných amerických školách.

Na facebookové stránce Univerzitní ligy je momentálně přes dva tisíce fanoušků, na Instagramu se počet sledujících blíží tisícovce. Přidejte se k nim a neprošvihněte zářijový start historicky první sezóny univerzitní hokejové ligy v České republice!

Zdroje: Hokej.cz, Univerzitnihokej.cz

Další články k tématu