V Pardubicích vznikla nová high-tech laboratoř. Studenti v ní sestavili ponorku

12. 11. 2019 | Aktuality

Young education practice together hand typing on laptop and readProjekt Talentcentrum 4.0 je zaměřen především na talentované a ambiciózní středoškoláky. Základna projektu se nachází v prostorách firmy JHV-Engineering sídlící v Pardubicích.

„Těší mě, že soukromý subjekt podporuje šikovné žáky, kteří mají zájem o techniku a přírodní vědy. Vybavení Talentcentra je na vysoké úrovni a mladí zájemci mají navíc možnost konzultovat své poznatky s odborníky. Teorie a praxe je zde v úzkém vztahu a ve firemním prostředí jsou žáci a studenti dobře motivováni k dalšímu osobnostnímu rozvoji,“ popsal projekt Bohumil Bernášek, pardubický radní za školství.

Talentcentrum se orientuje převážně na technické obory typu matematiky, fyziky, elektrotechniky a robotiky. V pardubické laboratoři si studenti mohou prohlédnout nejnovější technologie a inspirovat se při realizaci vlastních nápadů. Už nyní v něm najdete několik studentských projektů, mezi nimiž je například dálkově řízená ponorka. Při výrobě mají studenti k dispozici 3D tiskárny či gravírovací laser.

Centrum bude možné navštívit v rámci školních exkurzí a tvůrčích či projektových dnů pořádaných během celého školního roku. Ty nejlepší z realizovaných projektů následně získají podporu českých i mezinárodních vědeckých institucí.

Talentcentrum se mimo jiné zaměřuje také na pomoc nadaným žákům, zejména pokud jde o děti vylučované z kolektivu. Za tímto účelem navázalo spolupráci s odborníky věnujícími se psychologii talentovaných dětí.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/talentcentrum-4-0-jiz-slouzi-studentum-40302463