Užijte si prázdniny naplno a zdarma!

17. 6. 2019 | Studentský život

?????????????????????????????????Bez peněz do hospody nelez, říká staré dobré české úsloví. Bohužel je pravdivé, což neradi uslyší zejména studenti, kteří zpravidla mívají hluboko do kapsy. S blížícím se příchodem prázdnin pak nastává dilema: najít si brigádu nebo si po testech a zkoušení užívat zaslouženého volna? My osobně hlasujeme pro druhou variantu, a proto vám přinášíme několik typů, jak prožít prázdniny naplno, aniž byste se museli finančně zruinovat.

Běžte si zaplavat

V České republice se nachází spousta letních koupališť, ale jestli se vám nechce platit peníze za vstupné, zkuste se porozhlédnout po rybníce vašem okolí. Samozřejmě je nutné zkontrolovat čistotu vody. To můžete udělat například na webu ministerstva zemědělství nebo tady a třeba budete příjemně překvapeni a zjistíte, že si můžete vyrazit s přáteli zaplavat, aniž byste museli jedinkrát otevřít peněženku… a taky aniž by vás sežraly sinice.

Uspořádejte piknik

Obdobně příjemně strávený čas představuje piknik v místním parku. Můžete se domluvit s přáteli, vaší drahou polovičkou… jednoduše s kýmkoliv, s kým chcete strávit hezké odpoledne. Takže vezměte deku (tu nejspíš máte), nějaké ovoce (najdete na stromech), k tomu láhev Chardonejspíšne a vejdete se stoprocentně max do 100 korun.

Venčete psa

Jestli máte doma pejska, šance je, že jste se mu během semestru kvůli studiu nemohli dostatečně věnovat. V létě to ovšem můžete napravit, a vyrážet na pravidelné procházky po okolí. Váš pejsek vám bude vděčný, nebudete věčně zavření doma, a navíc něco uděláte pro své zdraví. Pokud nemáte psa, nevadí! Některé psí útulky nabízí možnost vzít na procházku opuštěné chlupáče. Třeba pražský Dogpoint.

asian-couple-tourist-holding-city-map-crossing-road_1150-10460

Projeďte se na kole

Jízda na kole má tu výhodu, že k ní kromě kola nepotřebujete žádné speciální vybavení. I pokud má váš dvoukolový miláček nějaký ten rok, dokud funguje, berte ho ven (a sem tam na revizi). Tato varianta je vhodná pro lidi žijící na venkově i ve městech, cyklostezek je všude dost. Můžete si naplánovat cyklovýlet a nebo rovnou cykloprázdniny! Trasu si můžete naplánovat třeba zde.

Zlomte rekord

Některé rekordy působí opravdu bizarním dojmem, ale snaha překonat je by vám mohla přinést spoustu zábavy. Navíc existují tisíce rekordů, o jejichž trumfnutí můžete usilovat. Od prospěšných vašemu zdraví (nejvíce kliků udělaných za minutu) až po ty kaloričtější, ale zato chutnější (nejvíce koblih snězených za tři minuty). Inspirovat se můžete třeba na webu českých rekordů.

Navštivte festival zadarmo

I v dnešním konzumním světě narazíte na řadu akcí, na které se můžete jít podívat zadarmo nebo jen za minimální poplatek. Vyčerpávající seznam najdete například na Vstupzdarma.cz, kde je kromě festivalů také přehled výstav, koncertů, sportovních akcí, nebo třeba promítání letních kin. Tip navíc: Zkuste se poohlédnout po lístcích z druhé ruky (znáte to, někdo si koupí lístek a poté zjistí, že vlastně nebude mít čas na danou akci jít). Zpravidla bývají o něco levnější. Pro tyto účely se hodí sledovat konkrétní událost na sociálních sítích, kde je velká šance, že na někoho, kdo lístky prodává, narazíte.

Cestujte jen s batohem (a s kamarádem)

Jestli máte dobrodružného ducha, sbalte si do batohu jen to, co unesete, a vypravte se na poznávání České republiky nebo klidně i zahraničí. Na stop se dá dojet poměrně daleko, aspoň pokud máte štěstí a natrefíte na ty správné lidi. Samozřejmě, jistota je jistota, a tak je lepší vyrazit aspoň s jedním kamarádem, který vám bude krýt záda (a vy jemu).

Další články k tématu

Plánování, pohyb i pokec. Naučte se bojovat se stresem!

Plánování, pohyb i pokec. Naučte se bojovat se stresem!

Stres je součástí života každého studenta. Ve snesitelné míře může zvyšovat produktivitu. Pokud je ho ale moc, škodí. Studenti by se proto měli naučit, jak se stresem bojovat. Třeba pomocí následujících sedmi tipů. Přidejte se ke klubu či zájmovému spolku Jednu metodu, jak se efektivně zbavit stresu během studia, poskytuje škola samotná – studentské kluby …

5 tipů, jak se podívat do zahraničí, když máte málo peněz

5 tipů, jak se podívat do zahraničí, když máte málo peněz

Procestovat svět může v dnešní době každý, i ten kdo má hluboko do kapsy. A ještě větší možnosti mají mladí lidé. Přinášíme několik tipů podle Evropského portálu mládeže, jak se podívat za hranice s minimem peněz. Vedle nového cizího jazyka se naučíte třeba pěstovat lilky nebo dělat báječná cestovatelská videa. 1. WWOOF Jste fanda do udržitelnosti? World …

Sedm způsobů, jak být o prázdninách produktivní

Sedm způsobů, jak být o prázdninách produktivní

Pokud máte do budoucna smělé plány a vysnili jste si zářnou kariéru, prázdniny jsou ideální čas na to, proměnit sny v realitu. Stačí jen neotálet a někde začít. Třeba na brigádě, letní škole nebo na úpatí hory, jejíž vrchol vám už dlouho nedává spát. Najděte si letní brigádu Najít si při studiu brigádu v oboru, ve kterém …