Uspěli byste v logické olympiádě pro ZŠ? Krajské kolo zná své vítěze

6. 12. 2021 | Stojí za přečtení

logická olympiádaLogická olympiáda zná své finalisty. Do finále 14. ročníku postoupili tři soutěžící – jeden v každé kategorii – ze 14 českých krajů. Uspěli jak účastnící, kteří se do olympiády zapojují každoročně, tak i noví talenti. Soutěž pro žáky základních škol každoročně organizuje Mensa Česká republika. Ukázky zadání soutěže zveřejňuje on-line. Uspěli byste i vy?

Letos se soutěž mohla opět uskutečnit v prezenční formě. „Na to, že se uvidíme fyzicky, se těšil jak náš organizační tým, tak i soutěžící v jednotlivých krajích. Často jde o děti, které s námi soutěží pravidelně a které se těšily na atmosféru soutěže. Tu v on-line prostředí prostě nevytvoříte,“ míní Zuzana Poláková, dlouholetá koordinátorka Logické olympiády z Mensy ČR. Loňský ročník se kvůli pandemii koronaviru musel celý přesunout on-line.

Krajské kolo Logické olympiády probíhalo převážně podle plánu. Organizátoři však museli flexibilně reagovat na vývoj pandemické situace. Například v Open Gate School, kde soutěžili studenti ze Středočeského kraje, museli pořadatelé zajistit pro soutěžící oddělené prostory. I přes ztížené podmínky se účastníkům olympiády dařilo a uspěli i ti, kteří se jí účastnili vůbec poprvé.

„Máme velkou radost z umístění našich studentů. Ve Středočeském kraji se do řešení úloh krajského kola zapojilo osm našich studentek a studentů, čímž jsme se stali, navzdory menší velikosti, školou s nejvyšším počtem soutěžících v tomto kole. Elen Prokešová postoupila do finále Logické olympiády z prvního místa a další dva studenti si vysoutěžili účast ve finále,“ říká Jitka Tkadlecová, mluvčí školy Open Gate.

V krajských kolech skládalo test šedesát soutěžících z každého kraje. Ti nejlepší soutěžící z jednotlivých krajů získali za odměnu drobnou elektroniku a deskové hry.

Podle webu logické olympiády v soutěži nerozhodují naučené znalosti, ale schopnost samostatného uvažování a pohotového rozhodování. Vyzkoušet si to můžete na následujících otázkách. Řešení pak najdete zde: https://www.logickaolympiada.cz/ukazky/reseni.

1. Kolik uběhlo minut od 12:00, jestliže právě před 2 hodinami uběhl přesně trojnásobný počet minut od 9:00?

2. V roce 1968, v den svých 40. narozenin, řekl pan Novotný: “Znásobíme-li dnešní poslední den v měsíci počtem kol aut a motocyklů, které stojí v naší ulici, dostaneme číslo 812.” Kdy bude panu Novotnému 60 let?

Zdroj: Novinky.cz, Logická olympiáda

Další články k tématu