UNYP nabídne studentům tři formy studia. K on-line výuce v budoucnu možná přibude virtuální realita

13. 7. 2020 | Stojí za přečtení

Processed with VSCO with n2 presetNa University of New York v Praze (UNYP) studuje asi 60 procent zahraničních studentů. Pro školu tohoto typu je proto zásadní, aby se lidé mohli volně pohybovat a hranice byly otevřené. Kvůli koronaviru však dlouhou dobu platila řada restriktivních opatření, která právě volný pohyb lidí omezovala. Opatření se nyní postupně uvolňují, situace ve světě je však nadále nejistá. UNYP proto už od nadcházejícího semestru nabídne studentům možnost zvolit upravenou formu studia.

„Museli jsme reagovat rychle. Veškerou agendu jsme přesunuli on-line, aby studenti mohli dokončit semestr ať už byli kdekoliv ve světě,“ vzpomíná na začátky koronavirové krize, kdy došlo k uzavření vysokých škol v Česku, marketingový koordinátor UNYP Jiří Staroštík. V té době také někteří studenti UNYP zůstali uvěznění v zahraničí a kvůli uzavřeným hranicím se do Česka vrátit nemohli. Do virtuálního světa se přesunuly dokonce i dny otevřených dveří pro jednotlivé obory, aby se i na dálku mohli studenti dozvědět informace o studiu a popovídat si s vyučujícími.

Letní semestr skončil a podzimní začne sedmého září, podle Staroštíka se ale už nyní studenti postupně začínají vracet do kampusu a vypadá to, že se věci vrací do starých kolejí. Škola se i tak připravuje na všechny možné varianty, na které by se zářijovým opětovným rozjetím výuky mohlo dojít. „Abychom to našim studentům co nejvíce usnadnili, dáme jim na výběr z několika variant studia pro nadcházející semestr: On-line studium, studium v kampusu a odložený (zkrácený) semestr, který začne až v říjnu,“ vysvětlil Staroštík pro VysokéŠkoly.cz. On-line varianta studia podle něj pomůže také zajistit, že se zájemci nebudou bát podat přihlášku na UNYP.

„Co se nemoci covid-19 týče, je Česká republika/ Praha jedním z nejbezpečnějších míst v Evropě. Současně s nabídkou on-line studia také dbáme na dodržování legislativních restrikcí a podnikáme veškeré kroky, abychom zajistili bezpečné prostředí pro všechny v kampusu,“ říká Staroštík.

Kromě on-line výuky zvažuje UNYP zavést i další inovace, konkrétně virtuální realitu. Společnost TORCH VR minulý měsíc škole představila své produkty a možnosti jejich využití. Pomáhat by v budoucnu mohly nejen při dálkové výuce, ale i při té prezenční.

„VR (…) nezná v podstatě žádná omezení. Může například nabízet alternativu nebo dokonce řešení cestovních restrikcí, ale také především umožnit studentům učební látku lépe pochopit. Tyto technologie mohou být použity pro školní výpravy do míst, které jsou jiným způsobem nedostupné nebo zprostředkovat výuku na dálku inovativnějšími způsoby, než nabízí dnes už téměř tradiční e-learning nebo zoom konference,“ vypočítává výhody virtuální reality škola na svém webu. O konkrétní podobě virtuální reality ve výuce zatím škola jedná.

Po finanční stránce UNYP, kde studenti platí školné, přečkala koronakrizi bez větších ztrát. „Stejně jako všechny podniky tak i my musíme čelit následkům krize. Naše pozice je nicméně tak silná a stabilní, že jsme nemuseli provést žádné dramatické změny. Žádný z naším zaměstnanců nás nemusel opustit a věříme, že to takto udržíme i do budoucna,“ popisuje Staroštík.

UNYP přijímá přihlášky v průběhu celého roku. Deadline pro podání přihlášek do studia na nadcházející semestr se liší podle jednotlivých oborů. Kromě bakalářských a magisterských programů nabízí škola také program MBA (Master of Business Administration), na který se můžete přihlásit po úspěšném absolvování bakalářského studia.