Univerzitní koleje hlásí plno. Bez šance na ubytování však studenti nejsou

11. 9. 2018 | Aktuality

Komu se až doteď nepodařilo zarezervovat si pokoj na koleji, toho čeká nelehký boj. Platí to zejména pro velká města. Šance získat ubytování je sice malá, přesto je pár možností, které můžete na poslední chvíli využít.

 

Pokud už kolejní weby neudávají žádné volné kapacity, vyhledejte svou kolej mezi skupinami na Facebooku. Je možné, že sem napíše někdo, kdo si ubytování na poslední chvíli rozmyslel. Blíží se totiž doba, kdy je možné se na koleje začít stěhovat, a to je ideální čas začít si hlídat zrušené rezervace.

 

Další možností je najít si kolej, která patří jiné univerzitě než té vaší. Obecně platí, že na příslušných kolejích bydlí převážně studenti dané univerzity, ti mývají navíc při zámluvách pokojů přednost. Řada kolejí je však otevřená všem studentům bez rozdílu. Zkuste zapátrat na webech všech kolejí v blízkosti vaší školy a zjistěte, zda tuto možnost nenabízí.

 

Kapacita kolejí bývá začátkem září beznadějně naplněna prakticky pokaždé, letošek tedy není výjimkou. Boj o pokoje je však rok od roku těžší kvůli narůstajícím cenám nájmů. Ty nejvíc pociťují studenti z největších českých měst jako je Praha nebo Brno. Cena ale není to jediné, co studenty omezuje ve výběru. Někteří majitelé, kteří nabízí své byty k pronájmu, studenty ubytovat vůbec nechtějí.

 

„Chtějí mít klid. Od studentů přitom očekávají výrazně větší hlučnost a možnost výskytu večírků,“ komentuje pro iDnes Martin Vlasák ze společnosti Next Reality. Nejsnazší a nejméně komplikované je tak hledání ubytování přes inzeráty, kde sami studenti nabízí volné pokoje k pronájmu a shání nové spolubydlící.

 

Zdroj: iDnes.cz

Další články k tématu