Univerzitě Karlově prodal kradenou zakládající listinu. Půjde do vězení

21. 2. 2023 | Aktuality

Karlova univerzitaTři roky ve vězení, náhrada škody 20 milionů a k tomu ještě pětimilionový peněžitý trest – to čeká překupníka starožitností Josefa Salmona, který před pěti lety prodal Univerzitě Karlově kradenou zakládající listinu.

Pergamenová listina z roku 1347 s podpisem tehdejšího papeže Klimenta VI. obsahuje souhlas k založení vysokého učení v Praze. Jedná se o jeden ze dvou exemplářů stvrzený zlatou bulou. První vlastnila nejstarší česká univerzita do druhé světové války, kdy ji spolu s dalšími listinami zabavili nacisté. Druhá kopie se ještě do 19. století nacházela v Zemském archivu království českého, odkud ale záhadně zmizela.

Znovu se objevila až v roce 2018 při vyklízení pozůstalosti v pražském bytě, kde kdysi bydlel i bývalý ředitel archivu František Dvorský. A v té době se také dostala do rukou Salmona. Společně s dalšími cennými listinami ji měl odevzdat do Národního archivu. Starožitník ale dostal mnohem lukrativnější nápad a do archivu tak zamířila jen prázdná obálka.

Trvalo půl roku než pachatele – teď už o 20 milionů bohatšího – odhalila vedoucí historických fondů, která si prázdné obálky všimla. A past sklapla.

Salmon ale svého jednání nelituje. „Jedinou chybou, co jsem udělal, bylo, že jsem to neprodal v Londýně o nulu víc někomu jinému,“ uvedl před soudem.

Zdroje: cuni.cz, iDnes.cz, HN.cz

Další články k tématu

Nejlepší české univerzity a obory podle šanghajského žebříčku

Nejlepší české univerzity a obory podle šanghajského žebříčku

Mezi tisícovkou nejlepších vysokých škol světa v takzvaném šanghajském žebříčku figuruje hned osm českých zástupkyň, o jednu více než loni. Zatímco ta nejlepší česká škola – Univerzita Karlova v Praze – se letos propadla o 100 míst, brněnská Masarykova univerzita naopak poskočila o 200 příček výš. Mezi top školy světa se po loňské absenci letos opět vrátila …

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Opisovat se nevyplácí. Asistentka soudu přišla o diplom

Práci před pěti lety obhájila na výbornou. Teď ji Univerzita Karlova vzala diplom. Důvod? Plagiátorství. Asistentka na Krajském soudě v Praze se neúspěšně bránila proti rozhodnutí o odebrání diplomu žalobou. Podle univerzity opisovala z článků na internetu i z jiné diplomové práce. Asistentka soudu získala titul na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tehdejší rektor univerzity Tomáš Zima v roce …