Univerzitě Karlově prodal kradenou zakládající listinu. Půjde do vězení

21. 2. 2023 | Aktuality

Karlova univerzitaTři roky ve vězení, náhrada škody 20 milionů a k tomu ještě pětimilionový peněžitý trest – to čeká překupníka starožitností Josefa Salmona, který před pěti lety prodal Univerzitě Karlově kradenou zakládající listinu.

Pergamenová listina z roku 1347 s podpisem tehdejšího papeže Klimenta VI. obsahuje souhlas k založení vysokého učení v Praze. Jedná se o jeden ze dvou exemplářů stvrzený zlatou bulou. První vlastnila nejstarší česká univerzita do druhé světové války, kdy ji spolu s dalšími listinami zabavili nacisté. Druhá kopie se ještě do 19. století nacházela v Zemském archivu království českého, odkud ale záhadně zmizela.

Znovu se objevila až v roce 2018 při vyklízení pozůstalosti v pražském bytě, kde kdysi bydlel i bývalý ředitel archivu František Dvorský. A v té době se také dostala do rukou Salmona. Společně s dalšími cennými listinami ji měl odevzdat do Národního archivu. Starožitník ale dostal mnohem lukrativnější nápad a do archivu tak zamířila jen prázdná obálka.

Trvalo půl roku než pachatele – teď už o 20 milionů bohatšího – odhalila vedoucí historických fondů, která si prázdné obálky všimla. A past sklapla.

Salmon ale svého jednání nelituje. „Jedinou chybou, co jsem udělal, bylo, že jsem to neprodal v Londýně o nulu víc někomu jinému,“ uvedl před soudem.

Zdroje: cuni.cz, iDnes.cz, HN.cz

Další články k tématu

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto […]

číst více

Univerzita Karlova zahájila akademický rok s novým logem

Nejstarší česká vysoká škola má nové logo. Univerzita Karlova ho představila minulý týden. Je složené z názvu univerzity a stylizované svatováclavské korunky. Dosud používaný znak v podobě pečetě dál zůstává, bude se ale používat pro formálnější účely. Vedle nového loga představila univerzita celkovou novou vizuální prezentaci, která vychází právě ze středověké pečetě. Cílem je mimo […]

číst více

Nový rektor Univerzity Hradec Králové: Čeká nás hodně práce

Univerzita Hradec Králové si zvolila nového rektora. Bude jím stávající děkan přírodovědecké fakulty Jan Kříž, který ve volbě porazil jediného protikandidáta, děkana fakulty informatiky a managementu Josefa Hynka. Funkce by se měl ujmout příští rok v červenci. Školu pak povede následující čtyři roky. „Chci být viditelným rektorem, pro kterého jsou studující rovnocenní partneři a kvalita výuky […]

číst více