Univerzita Tomáše Bati bodovala v mezinárodním hodnocení

26. 11. 2018 | Aktuality

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) vznikla teprve v roce 2001, ale již několik let patří mezi naše nejlepší vysoké školy a sklízí jeden úspěch za druhým. Jedním z nich je i umístění v žebříčku Emerging Europe and Central Asia 2019 (EECA), který vybírá ty nejlepší univerzity střední a východní Evropy a střední Asie. V rámci Česka je UTB tou vůbec nejlepší polistopadovou univerzitou.

EECA je prestižní hodnocení vydávané britskou vzdělávací společností Quacquarelli Symonds. Ta jej sestavuje již od roku 2014 a používá k tomu propracovanou metodiku. Posuzuje například akademickou prestiž vysokých škol, prestiž akademických pracovníků nebo vědeckých článků, počty zahraničních studentů a mnoho dalšího.

V celkovém žebříčku se nakonec umístilo 300 univerzit z 24 zemí. Z České republiky se do hodnocení dostalo pouze 12 vysokých škol. UTB patří v rámci České republiky 9. příčka a prvenství mezi univerzitami, které u nás vznikly až po listopadu 1989. Celkově se umístila na 92. místě.

Tento úspěch není pro zlínskou univerzitu jediným v letošním roce. Zabodovala také u britské společnosti Times Higher Education, která ji v říjnu označila za nejlepší českou vysokou školu v oborech se zaměřením na obchod a ekonomii.

Zdroj: utb.cz.