Univerzita se zbaví knihy z lidské kůže. Čeká ji „pohřeb“

18. 4. 2024 | Stojí za přečtení

knihovnictvíHarvardova univerzita ve Spojených státech už nechce mít ve svých archivech kontroverzní svazek. Chystá se ho důstojně uložit. Alespoň tedy jeho přebal, který je vyrobený z lidské kůže. Jde o dílo Des Destinées de l’Ame (česky Osudy duše) z konce 19. století, které si nechal svázat jeho první majitel, francouzský lékař, z kůže zesnulé pacientky.

„Po pečlivém prostudování, zapojení zúčastněných stran a zvážení dospěly Harvardova knihovna a Výbor pro vracení ze sbírek Harvardova muzea k závěru, že lidské ostatky použité ve vazbě knihy již nepatří do sbírek Harvardovy knihovny kvůli eticky zatížené povaze původu knihy a následné historii,“ uvedla univerzita v prohlášení. Jak konkrétně ostatky uloží, zatím univerzita neupřesnila.

Kniha byla v minulosti předmětem kanadských žertů. Studenti byli například požádáni, aby ji přinesli, aniž jim knihovníci dopředu řekli, z čeho je vazba. Že je vyrobená z lidské kůže odhalili výzkumníci před deseti lety. Univerzita tehdy s nadsázkou uvedla, že to je potěšující zpráva pro bibliofily i kanibaly. Podobné vtipy byly dnešní optikou podle univerzity nedůstojné.

Kniha Des Destinées de l’Ame francouzského autora Arsèna Houssaye pojednává o duši a posmrtném životě. První majitel rukopisu, francouzský lékař Ludovic Bouland, ji nechal svázat z kůže ze zad pacientky. Knihovna Harvardovy univerzity už dříve uvedla, že šlo o ženu, kterou léčili jako duševně nemocnou a která zemřela na mrtvici. „Kniha o lidské duši si zasloužila mít lidský obal,“ napsal podle BBC jako odůvodnění pro použitý materiál Bouland.

V té době však nešlo o ojedinělý počin. Vázaní knih do lidské kůže se podle Hravardovy univerzity praktikovalo od 16. století a popularity dosáhlo právě ve století 19.. Do kůže se v některých případech vázala například doznání odsouzených, nebo knihy, kterými si pozůstalí chtěli připomínat zesnulé.

 

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Českým učitelům kvůli šikaně hrozí syndrom vyhoření

Skoro čtyři procenta učitelů na českých školách zažila šikanu ze strany svých kolegů a nadřízených. Vyplývá to z průzkumu Akademie věd. Šikana může mít negativní dopad na psychické i fyzické zdraví. Z dlouhodobého hlediska pak může vést až k syndromu vyhoření. Studie se primárně soustředila na to, proč učitelů v českém školském systému ubývá. „Naše výsledky ukazují, že ačkoliv […]

číst více

Šlofík není pro slabochy. Zlepšuje výkonnost i soustředění

Odpolední šlofík nemá v Česku takovou tradici jako například na jihu Evropy, přitom nabízí celou řadu výhod: dokáže zlepšit pracovní i školní výkony, a dokonce i zdraví. Musíte si ale umět zdřímnout správně. Dopřejte si šlofíka Není důvod cítit se provinile, když si dáte šlofíka! Existuje totiž řada výzkumů o tom, jak zdřímnutí prospívá lidskému […]

číst více