Univerzita Cambridge bojuje proti rasismu

22. 7. 2019 | Aktuality

cambridgePrestižní britská univerzita Cambridge se rozhodla aktivně bojovat proti rasismu. Akademici, konkrétně běloši, kteří v minulosti pracovali jako mentoři, tedy pomáhali studentům během studia, nově získají vlastního mentora, z řad kolegů jiného etnika. Tato změna je další v sérii opatření, kterými chce Cambridge omezit projevy rasismu. Jejím cílem je podporovat kulturní i národnostní rozmanitost.

Univerzita k tomuto kroku přistoupila potom, co řady jejích studentů opustila doktorandka Indiana Seresin. Jako běloška se nedokázala vyrovnat s tím, jak univerzita přistupuje k problematice lidí s jinou barvou pleti. Seresin v oficiálním vyjádření uvedla, že během svého studia byla svědkyní opakujících se projevů rasismu a zároveň přiznala, že ji k jejímu rozhodnutí opustit Cambridge přiměl rovněž nízký počet přednášejících odlišného etnika.

Cambridge také zavedl nový tréninkový program pro zaměstnance, který se mimo jiné věnuje rasové vzdělanosti a tématice předsudků. Významnou změnu představuje také to, že studenti různých etnik mají nyní právo na univerzitě využívat služby poradce, který není běloch nebo běloška.

Zdroj: Telegraph.co.uk