UJEP se poprvé zúčastní primátorek. O titul zabojuje osm veslařek

17. 9. 2020 | Studentský život

UJEP_primátorkyUž v pátek 18. září propuknou na v Praze Vltavě závody osmiveslic. Utkají se mezi sebou veslaři s hendikepem, mladší žactvo a tradičně také univerzitní týmy v rámci závodu Univerzitní osmy. Letos poprvé se legendárních primátorek zúčastní i ženský tým z Univerzity Jan Evangelisty Purkyně. A motivace je velká: vítěz závodu totiž získá titul Akademický mistr České republiky na osmiveslici.

„Myšlenka univerzitního veslování pod hlavičkou UJEP vznikla v září roku 2019,“ vzpomíná Barbora Jandová, zkušená veslařská závodnice a jedna z členek posádky, která má nejnižší věkový průměr z celého startovního pole – 20,5 let.

Šanci urvat vítězství ale i tak rozhodně mají.  Už letos v lednu čtyřka studentek z posádky zvítězila na Mistrovství Evropy v halovém veslování v Praze. „Děvčata z naší univerzity postavila pro mistrovství Evropy dva týmy, a to do závodu čtyřek. První čtveřice v závodě zvítězila, druhý tým dojel na výborném čtvrtém místě,“ pochvaluje si současný trenér univerzitní ústecké osmy Jakub Tkáč.

Momentálně osmice poctivě trénuje a chystá se na páteční závod. V budoucnu by dívky chtěly, aby se veslování stalo na UJEP tradicí. „Máme v úmyslu nabírat mnoho nováčků, i třeba ty, kteří nikdy neveslovali, a zajistit tak budoucnost univerzitního veslování na UJEP,“ říká další členka posádky Eliška Chmátalová.

V pořadí 10. Univerzitní osmy odstartují v pátek v 15:30. Cíl závodu se nachází na pravé straně řeky Vltavy mezi Železničním a Palackého mostem.