ÚIV vydal další publikaci o českém školství v mezinárodním kontextu

17. 9. 2010 | Aktuality

Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV) vydal svou již osmou ročenku s názvem České školství v mezinárodním srovnání. Zahrnuty jsou zde nejen nejvýraznější indikátory z ročenky školství OECD Education at a Glance, ale také údaje pouze za Českou republiku i jejich interpretaci.

Kniha sleduje nejdůležitější indikátory spojené se vzdělaností obyvatelstva a financováním oblasti vzdělávání. Kromě toho přináší řadu statistických dat týkajících se toho, kolik lidí ukončuje vzdělávání v jednotlivých věkových skupinách či jaká je úspěšnost absolventů sekundárního a terciárního vzdělávání při vstupu na trh práce. Jedna z kapitol se úžeji zaměřuje také na školní prostředí a organizaci škol a nechybí zde například ani údaje o odměňování učitelů, o počtech žáků na učitele nebo o velikosti tříd. V letošním vydání publikace je velká pozornost věnována rovněž aktuální otázce studentských půjček a dalších forem podpory studentům či otázce vzdělávání dospělých.

Všechny údaje uvedené v knize vycházejí z dat sebraných ve školním roce 2007/08, resp. za kalendářní rok 2008, není-li uvedeno jinak. Údaje o finančních výdajích vycházejí z roku 2007.

Zdroj: tisková zpráva ÚIV