Ubytovací stipendium

20. 10. 2005 | Aktuality

Se začátkem akademického roku 2005/2006 přichází změny v ubytování studentů vysokých škol. Ti budou od letoška dostávat ubytovací stipendium. To se ovšem týka nejen těch, kteří bydlí na koleji, ale i studentů obývajících privát. Podmínky pro obdržení ubytovacího stipendia se na českých vysokých školách liší.(o těch hlavních jsme vás již informovali)

Se začátkem akademického roku 2005/2006 přichází změny v ubytování studentů vysokých škol. Ti budou od letoška dostávat ubytovací stipendium. To se ovšem týka nejen těch, kteří bydlí na koleji, ale i studentů obývajících privát. Podmínky pro obdržení ubytovacího stipendia se na českých vysokých školách liší(o těch hlavních jsme vás již informovali).

Studenti se k tomuto novému systému vyjadřují převážně kladně. Studentka Lucie Kavanová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně říká: „Vzhledem k tomu, že univerzity nemohou nabídnout koleje všem svým studetům, je nový systém rozhodně spravedlivější.“

Ohlasy ovšem nejsou jen pozitivní. Na druhou stranu zvažme názor Lenky Teichmannové z Filozofické fakulty MU: „Na novém systému se mi nelíbi to, že příspěvky na ubytování budou vypláceny zpětně. Studenti budou muset platit zvýšené kolejné během celého semestru a teprve pak jim bude stipendium vyplaceno.“ Tím pádem může docházet k tomu, že studenti budou muset jít na svých účtech takzvaně do mínusu. Vyvstává tedy otázka, zda by nebylo lepší dostávat příspěvek každý měsíc.

Koleje již zdražily, bude se s jejich cenou zvyšovat i úroveň služeb a vybavení? Zdeněk Čížek, ředitel kolejí a menz Masarykovy univerzity, slibuje do tří let výrazné opravy kolejí. „Bude pokračovat oprava umakartových jader, výměna zařízení a nábytku studentských pokojů na nejzadanějších a nejdražších kolejích.“ Správa kolejí a menz podle slov svého ředitele také připravuje elektronickou recepci, která by měla zkvalitnit poskytované ubytovací služby.

Jak chtějí koleje konkurovat privátům, kde studenti často nachází komfortnější vybavení za nižší částku? Čížek dle počtu žadatelů o kolej usuzuje, že nabídka kolejního ubytování je pro řadu studentů stále zajímavá. „Na nejžádanějších a také cenově nejdražších kolejích vytváříme postupně prostředí, které bude při posouzení komfortu a ceny i nadále konkurenční soukromému sektoru. Peněz však není nazbyt, proto na dalších kolejích budeme chtít konkurovat odpovídající úrovní služeb při velmi výhodné ceně.“ K této diferenciaci kolejního ubytování by mělo dojít postupně během nasledujících dvou az tří let. Systém kolejního ubytovaní se tak postupně bude více blížit hotelové nabídce.

Další širokou kapitolou k diskuzi je, v mnohých případech, sporný bod ohledně počtu studií. Zatímco na Karlově univerzitě v Praze mají studenti na ubytovací stipendium nárok pokud mají za sebou nejvýše dvě neúspěšná studia, na Masarykově univerzitě v Brně dostane příspěvek jen ten, kdo studuje v prvním programu, nebo v programu na něj navazujícím. Problém v tomto případě vzniká studentům, kteří se na elitní obory (např. práva, medicína, žurnalistika, mezinárodní vztahy apod.) nedostali napoprvé a rok studovali něco jiného. Ti se budou muset bez ubytovacího stipendia obejít.

Každá novinka s sebou přináší i negativa, která časem vyplynou na povrch. Uvidíme, zda se nový systém udrží ve své prvotní podobě tak, jak ho každá vysoká škola pojala, nebo bude nějak vylepšován.