Týden pro vědu

31. 10. 2007 | Aktuality

Je chemie či fyziky ve školních osnovách málo? Hodně? Odpověď se bude určitě lišit podle obliby konkrétního předmětu. Příznivce i odpůrce těchto předmětů se o zábavnosti a přitažlivosti výzkumu pokusí přesvědčit Akademie věd ČR na Týdnu vědy a techniky.

Tématem letošního ročníku je světlo a úhly pohledu, kterými lze tento jev vědecky zkoumat. Návštěvníci si tak mohou ověřit, proč se olejové skvrny na zemi třpytí barvami, či proč a jak na nebi vzniká duha. Mnoho návštěvníků jistě zaujmou přednášky Věda a kriminalistika, či Medicína budoucnosti.

Mezi vědci se neztratí ani Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění, která představí techniku divadelního svícení. Ze slavných tváří nebude chybět herec Jaroslav Dušek, který bude za účasti veřejnosti natáčet v divadle Viola svůj pořad DUŠE K, tentokrát s členy Akademie věd ČR.

Již sedmý ročník Týdne vědy a techniky začne 1. listopadu a skončí o deset dní později, tedy 11. listopadu. Přednášky největších kapacit v oboru, prezentace pokusů, workshopy, netradiční kavárny i návštěvy laboratoří či akademických pracovišť se budou konat v pěti městech České republiky, kde sídlí vědecké ústavy Akademie věd ČR – v Brně, Českých Budějovicích, Olomouci, Ostravě a Praze.

Vstup na všechny akce Týdne vědy je zdarma, do naplnění kapacity. Přesný program přednášek, výstav a dnů otevřených dveří najdou zájemci na internetových stránkách www.tydenvedy.cz.

www.uiv.cz, www.tydenvedy.cz