Týden neklidu v Olomouci

6. 1. 2004 | Aktuality

Univerzita Palackého v Olomouci je známá mnoha protestními akcemi. Těmi jejich účastníci chtěli upozornit na neutěšenou finanční situaci vysokých škol. Poslední z těchto akcí bylo symbolické zpopelnění a pohřbení vysokých škol, které proběhlo na začátku prosince v Olomouci a Praze. Olomoučtí ale nezahálí a chystají další protestní akci.

Univerzita Palackého v Olomouci je známá mnoha protestními akcemi. Právě jimi jejich účastníci chtěli upozornit na neutěšenou finanční situaci vysokých škol. Poslední z těchto akcí bylo symbolické zpopelnění a pohřbení vysokých škol, které proběhlo na začátku prosince v Olomouci a Praze. Olomoučtí ale nezahálí a chystají další protestní akci.

Bude jí tzv. Týden neklidu. Studenti a pedagogové Univerzity Palackého (UP) ho plánují uspořádat na jaře. V době od 29. března do 2. dubna zde proběhne protestní program mítinků, přednášek, happeningů a uměleckých programů. Celá akce bude otevřena všem, kteří mají zájem o vysoké školství.

K podobnému postupu olomoučtí učitelé a studenti vyzývají i kolegy z ostatních vysokých škol v ČR. „O naší budoucnosti rozhodněme sami,“ vyzývají ve vydaném prohlá­šení. Ve svém prohlášení vyzvali rovněž Českou konferenci rektorů, Radu vysokých škol a Vysokoškolský odborový svaz ke společnému postupu při prosazování reformy vysokého školství u vlády a parlamentních stran.