Triky a rady pro cestování

18. 6. 2004 | Studium v zahraničí

Jen málokdo cestuje proto, aby utratil hodně peněz, ale bohužel, stává se to. Mnohdy jenom kvůli tomu, že nevíme, jak a kde ušetřit. Internet je nekonečnou studnicí rad, tipů a triků pro cestování, a když člověk hledá, najde i rady k nezaplacení. Nejvíce se to projeví na ubytování a jízdném.

Jen málokdo cestuje proto, aby utratil hodně peněz, ale bohužel, stává se to. Mnohdy jenom kvůli tomu, že nevíme, jak a kde ušetřit. Internet je nekonečnou studnicí rad, tipů a triků pro cestování, a když člověk hledá, najde i rady k nezaplacení. Nejvíce se to projeví na ubytování a jízdném.

Stopnout lze i letadlo

Stop je varianta levného cestování, která je známá, osvědčená, ale ne každý je jí nakloněn. Airstop, tedy stop letadel, je také jednou z možností, jak cestovat levněji. Funguje na principu taxistopu, což je obdoba u nás dobře známé spolujízdy (www.spolujizda.cz, www.mitfahrzentrale.de), kdy díky internetové databázi najdete někoho, s kým můžete jet na vámi kýžené místo. Přispíváte na benzín, ale vyjde vás to levněji než běžným dopravním prostředkem.

U airstopu jde o zaplnění volných míst v letadle na poslední chvíli. Je to vlastně last-minute cestování, kdy jsou volná místa nabízena pár dnů či týdnů před odjezdem za sníženou cenu. Na stránkách www.airstop.be jsou veškeré informace o airstopu, databáze možných letů a jejich aktuální nabídka. Studenti zde najdou zvláštní nabídku letů ještě levnějších, která je možná díky spolupráci s mnoha aeroliniemi.

Tato výjimečná možnost v sobě zahrnuje lístek platný jeden rok s možností kdykoliv změnit datum i destinaci, a to za poplatek 25 USD. Využít ji mohou držitelé platné karty GO-25 nebo ISIC. Airstop také spolupracuje s taxistopem (www.taxistop.be), a díky tomu nabízí i velmi výhodné přepravní ceny pro trajekty do Velké Británie. Seznam společností nabízející levné letenky, ne nutně airstop, naleznete na adrese http://www.mujweb.cz/…ovani/letej/. Stránky Taxistopu dále nabízejí takzvaný home exchange, výměnu bytu. Zatímco vy po určitou dobu žijete u někoho doma, on žije u vás. Pouze na pár dní vyměníte byt v zahraničí za ten váš.

Například www.zadarmo.cz v rubrice cestování nabízí 15 odkazů na rozličné stránky o autostopu od popisů nejlepších míst pro stop přes další zajímavé odkazy stopu v Evropě až k přímému hledání vhodných aut.

Recepty na cestování

Ostatně odkazů vhodných pro všechny druhy cestování a s cestováním spojené najdete na www.dobrodruh.cz, kam do katalogu další a další linky přidávají sami návštěvníci, a také na www.cestovatele.cz.

Oblíbené a užitečné jsou také cestovatelské deníky. Na internetu jsou dostupné ve formě od dojmologického deníčku až po detailní deníky s přesně popsanou trasou, nutnou výbavou a radami pro další cestovatele, které mohou sloužit jako dobrý recept, jak naplánovat cestu. Najdete je například na http://katalog.atlas.cz/…_a_pruvodce/. Jedním z nich je například http://mujweb.cz/…beran/cesta/, kde je popsána cesta kolem světa do detailů, jakým je například jídelníček. Opravdu bohatý výběr cestopisů z nejrůznějších koutů světa si můžete prohlédnout na www.cestopisy-online.cz.

Přespat se dá i za pár korun

Například ve Finsku existuje síť chat, které jsou téměř po celé zemi. Je zde naštípané dřevo, mnohdy i pruty na opékání, sekyra a tak dále. Někdy je to opravdická chata, jindy pouze přístřešek v lese – na přespání však bohatě stačí. Jedinou podmínkou je, že po sobě místo uklidíte tak, jak bylo před vaším příchodem, a nasekáte dříví, aby bylo pro další návštěvníky. Samozřejmě tu je i mnoho chat k pronájmu a z vlastní zkušenosti vím, že se v různých slevových akcích podaří dostat chatku pro čtyři osoby i za 16 EUR na noc (www.virtual.finland.fi).

Využít můžete i pohostinnost domorodců. Michaela Pňačeková z Masarykovy Univerzity v Brně, která studuje třetím rokem angličtinu, vzpomíná, že v Maroku nebyl problém přespat u někoho doma a přijetí bylo velmi vlídné. Stejnou zkušenost má z Turecka i Tereza Leierová, studentka třetího ročníku rekreologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Nutno dodat, že v těchto zemích vás rádi přijmou a pohostí, ale ráno vám nabídnou ke koupi třeba kobereček či jinou drobnost. Těžko asi odmítnete.

Adéla Sobotková, která je pátým rokem na archeologii a angličtině na Masarykově univerzitě v Brně, ze svých četných cest ví, že na východ od České republiky není nezbytně nutné shánět ubytování předem. Často využívá možnosti sehnat nocleh na nádraží. Stačí se trochu poptat, někdy nabídky přijdou samy. „Na vlakových nádražích lze po příjezdu mezinárodních nebo meziměstských vlaků z větších vzdáleností potkat houfy bábušek s na krku pověšenými cedulkami kvartira, navzájem se překřikujících a nabízejících laciné ubytování v soukromí,“ tvrdí Adéla. Lidé si tak v těchto zemích přivydělávají. Za pár korun má člověk nocleh a někdy i pohoštění. Zaručené prý je zeptat se v prodejně lístků nebo na informacích. „Rádi vám dohodí někoho ze svých příbuzných,“ říká Adéla, která tak přespávala na Ukrajině i v Rusku.

Hlavně se nebát žádat o slevu

Šetřit na vašich cestách můžete i jinde, třeba na vstupném do muzeí, památek či na různé akce. Nesmíte se ale bát využít slev a hlavně si o ně říct. V dnešní době existuje mnoho studentských slevových karet. Nejznámější a asi nejpoužívanější je mezinárodně platná karta ISIC. I ta však nemusí platit všude. Například ve Finsku studentskou slevu na dopravu a vstupné do klubů dostanete pouze po předložení finské studentské karty. I přes tuto skutečnost jsem neváhala a ISIC jim předložila a navíc se zmínila, že do Finska teprve studovat jedu a jejich kartu zatím nemám. Má snaha mi na jízdném ušetřila 20 eur, a to i bez dalšího ověření mého tvrzení.

Stejně tak, když ISIC nemáte, neotálejte a předložte vše ostatní. Ať je to potvrzení o studiu či karta vaší univerzity. Daniela Böhmová z braunschweigské univerzity takto v Praze uplatnila slevu na německou studentskou kartu i přesto, že na ní nebyla fotka. Jednoduše zkusila štěstí.

Z toho vyplývá, že nejlepší radou je – nebát se a zkusit, co se dá!

Další články k tématu