Termín maturit už je, chybět však mohou zkoušející, upozorňuje pedagogický spolek

7. 5. 2020 | Aktuality

konec školního rokuMaturity, závěrečné zkoušky i přijímačky – to všechno musí střední školy stihnout během jediného měsíce. Spolek Pedagogická komora navíc upozorňuje, že kromě času mohou středním školám chybět také zkoušející. Řada pedagogů totiž patří do rizikové skupiny, která je více ohrožena nemocí covid-19. Spolek proto žádá, aby ministerstvo školství provedlo rychle průzkum možností škol a podle toho se stanovil postup.

Na možný problém s nedostatkem zkoušejících upozornil už dříve ředitel mladoboleslavské Integrované střední školy Štefan Klíma. Podle něj 60 až 70 procent pedagogických pracovníků patří do skupiny ohrožené koronavirem, přičemž některým z nich návrat do škol nedoporučil lékař. Klíma proto také doporučuje provést průzkum možností škol.

„Rozhodování bez dat a bez reálné zkušenosti s chodem škol není v takto vážné situaci již možné,“ vysvětlil Janek Wagner, předseda spolku Pedagogická komora.

Školy jsou uzavřené již od 11. března a k obnovení plného provozu během tohoto školního roku nedojde. Střední školy se znovu otevřou v pondělí, ale pouze studentům posledních ročníků, kteří se musí připravit na maturitu nebo závěrečné zkoušky. Společná část maturit začne 1. června. 8. a 9. června přijdou na řadu jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/