Systematičtí Němci i nespokojení Angličani. Jakou finanční kompenzaci nabízejí studentům v zahraničí?

23. 12. 2020 | Studentský život

finanční pomoc univerzitKvůli koronakrizi se řada lidí ocitla ve finanční tísni. Patří mezi ně i studenti, kteří si přivydělávali v nejvíce zasažených odvětvích jako je gastronomie či cestovní ruch. Jakou pomoc nabízí studentům v nouzi zahraniční univerzity? Finanční kompenzace poskytují v Německu, USA i ve Velké Británii. Každý student na ně ale nedosáhne a ne vždy jsou dostačující.

Systematičtí Němci

V Německu je podobně jako u nás studium na vysokých školách bezplatné. Vedle běžných výdajů však musí za každý semestr studenti zaplatit registrační a administrativní poplatek ve výši zhruba 6500 korun.

Spolková vláda proto začala poskytovat akutní finanční podporu studentům, jak německé národnosti, tak i těm zahraničním. Pomoc je určena studentům, kteří byli zasaženi pandemií a nejsou schopni finančně vyjít. Ti, kteří kvůli pandemii nemají dostatek peněz, mohou žádat až o 13 tisíc korun měsíčně

Federální vláda tímto krokem navázala na systém půjček poskytovaných německou národní bankou Ta studentům bezúročně poskytne částku ve výši až 17 550 korun.

K září 2020 však nebyla podle serveru Pie News využita ani polovina předem vyhrazených peněz a z 200 tisíc žádostí byly asi dvě pětiny zamítnuty. Podle mluvčích německých studentských odborů na podporu například nedosáhli lidé, kteří byli před pandemií nezaměstnaní nebo se právě vrátili ze zahraničí.  Zamítnuté pak byly také nekompletní nebo nedostatečně odůvodněné žádosti.

Kromě státní podpory v Německu fungují i univerzitní fondy poskytující finanční podporu studentům v nouzi.

Angličané chtějí vrátit školné

Studenti ve Velké Británii zaplatí za rok studia nejčastěji v přepočtu asi 300 tisíc korun (platí hlavně pro bakalářské programy). Tuto částku sice mohou financovat z bezúročné vládní půjčky, kterou navíc mohou začít splácet až po studiu, za současné situace, kdy se výuka přesunula do on-line prostoru, však tak vysoké školné studenti platit nechtějí. Zástupci studentů v interpelaci v britském parlamentu uvedli, že je to zbytečné vyhazování peněz „za něco, na co můžou koukat na Youtube zadarmo“. Problém dle nich není jen v samotné on-line výuce, ale i v přístupu k dalším studentům potřebných zařízení, která jsou nyní kvůli nákaze zavřená.

Podle výzkumu platformy Quizlet má pandemie negativní dopad na vzdělání stejně jako mentální zdraví studentů – až polovina z nich si myslí, že je kombinovaná výuka neefektivní. Na vládu tak zamířila petice, která žádá, aby politici apelovali na univerzity ohledně snížení školného. Na některých školách už ke snížení došlo a stejně jako v Německu i tady fungují univerzitní podpůrné programy.

Oproti Česku nejsou v Británii vysoké školy zatím zavřené plošně. Každá univerzita si tak na základě opatření nastavuje vlastní pravidla. Některá z nich však místo ochrany před virem studentům naopak celou situaci kolem pandemie ještě více znepříjemňují. Mezi ta nejdrsnější pravidla patří podle serveru Pie News, bezpečností nařízení, podle kterého musí v případě vypuknutí požáru studenti v izolaci počkat jednu minutu, než se vydají k nejbližšímu východu. Server také upozorňuje na to, že některé univerzity vydělávají na předražených jídelních balíčcích pro studenty v karanténě, které často obsahují například jen jablko a suchou housku.

Bezúročné půjčky pro studenty v USA

Školné v USA se pohybuje v přepočtu mezi 106 tisíci až více jak jedním milionem za rok. S financováním studentům pomáhají různá stipendia, či půjčky federální vlády. Tu na rozdíl od Angličanů musí Američané splácet i s úroky. V důsledku koronavirové pandemie nyní federální ministerstvo školství rozhodlo, že tuto půjčku nemusí studenti splácet až do ledna 2021. Za toto období jim také nebudou účtovány úroky.

Nově zvolený americký prezident Joe Biden teď vyzývá, aby úlevy pro studenty byly ještě větší. Po kongresu chce, aby okamžitě prominul dlužné částky v přepočtu 213 tisíců korun. „Studenti se musí se rozhodnout, zda budou splácet svoji studentskou půjčku nebo platit nájem,“ odůvodnil svou žádost Biden.

Senátor Chuck Schumer následně předložil návrh, který by měl umožnit, odpuštění až 50 tisíc dolarů (více jak jednoho milionu korun) na poplatcích, v případě, že dlužník dostatečně nevydělává. Návrh zatím čeká na projednání. Podle průzkumu společnosti Data for Progres by však s odpuštěním nesouhlasilo až 40 procent Američanů.

Kromě odložení splátek mohou studenti také žádat o podporu přímo daný stát nebo univerzitu. Některé univerzity již mají zřízené speciální fondy pro studenty zasažené nečekanými událostmi jako je ztráta bydlení nebo smrt v rodině. Jiné ušetřily peníze za neuskutečněné cesty a zrušené akce a mohou tak finančně vypomoct studentům například zaplacením poplatku za přijímací řízení. State University v New Yorku například za určitých podmínek poskytuje v podzimním semestru příspěvek na ubytování a stravu. Univerzita v Minnesotě zase plánuje příští rok otevřít studium osvobozené od poplatků pro studenty, jejichž rodiny vydělávají za rok méně než 50 tisíc dolarů.

Zdroj: Education.cz

Další články k tématu