Studujte čínské trhy v Českých Budějovicích

24. 3. 2015 | O studijních oborech

Zajímají vás zákonitosti největší světové ekonomiky? Chcete se v budoucnu stát podnikatelem v Asii? Umíte obstojně anglicky a nebojíte se učit ještě čínsky? Pak je specializace Čínské trhy určena právě vám.

Již na podzim otevře českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) novou specializaci s názvem Čínské trhy. Pokud vás zajímají zákonitosti jedné z největších světových ekonomik, přihlaste se na obor Ekonomika podniku. Po prvním roce studia si pak můžete zvolit specializaci. Na výběr máte ze sedmi možností. Vedle čínské ekonomiky zde můžete nově studovat také cestovní ruch.

„Nová zaměření reflektují realitu života a byznysu. Zatímco turismus a cestovní ruch patří ke klíčovým odvětvím na jihu Čech, která cíleně podporuje i vedení Jihočeského kraje, čínská ekonomika je fenoménem, který nelze ignorovat. Ale málokdo se na ni umí orientovat, málokdo jí rozumí,“ říká doc. Marek Vochozka, Ph.D., rektor VŠTE.

Studium čínských trhů si klade za úkol studenty prakticky připravit například na podnikání v Číně nebo je naučit pravidla tamní etikety a obchodu. I tím je nově vznikající specializace v Česku jedinečná. Že se VŠTE zaměří právě na Čínu, nebylo překvapením. S některými čínskými univerzitami již delší dobu spolupracuje. Do výuky nové specializace se na podzim zapojí dva akademici z Henan University, která je partnerem Jihočeského kraje.

Koncepce studia vychází z požadavků zaměstnavatelů a strategických dokumentů českých ministerstev. Studium zahrnuje teoretickou přípravu i odbornou praxi v rozsahu 520 hodin. Ta absolventům usnadňuje hledání práce po skončení studia.

Specializaci si mohou zvolit studenti od druhých ročníků. Počáteční kapacita Čínských studií bude 20 míst, VŠTE ale čeká mnohonásobně vyšší zájem. Rozhodujícím kritériem pro úspěch bude pro studenty vynikající znalost angličtiny. Během studia specializace se navíc budou učit také základy čínštiny.

Čínské trhy lze studovat jen prezenční formou v bakalářském stupni studia. Primárním cílem je poskytnout studentům praktické informace o čínském trhu a rozvíjet jejich dovednosti i odborné znalosti. Specializace chce seznámit studenty s odlišnostmi čínských zemí, jejich kulturou, etikou, základními hodnotami, hospodářstvím a zejména pak obchodem a obchodním jednáním.

Studenti se mohou těšit například na studium podnikové ekonomiky, účetnictví, informatiky, makroekonomie, matematiky, základů práva, marketingu nebo logistiky.

Přihlášky ke studiu podávejte elektronicky do 30. dubna. Pořadí uchazečů bude určeno dle průměru ze studijních výsledků za první a druhé pololetí předposledního ročníku na střední škole nebo za první ročník dvouletého nástavbového studia. Přednostně budou přijati studenti, kteří ještě nestudovali na žádné vysoké škole v České republice. Seznamy přijatých studentů budou zveřejněny do 13. května.

Více informací naleznete na webových stránkách školy, oboru nebo specializace Čínské trhy.

Vysoká škola techchnická a ekonomická byla založena v roce 2006 a patří mezi veřejnoprávní vysoké školy. Působí na ní přibližně 4000 studentů v pěti bakalářských oborech a jednom magisterském oboru Logistické technologie.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu

Žebříček: Nejlepší ekonomie není na ekonomce

Žebříček: Nejlepší ekonomie není na ekonomce

QS World University Rankings každoročně vydává žebříček těch nejlepších škol po celém světě. Již tradičně také zveřejňuje seznam těch nejlepších škol podle oborů. Podíváme se společně, jak si vedou české univerzity ve srovnání s těmi zahraničními. Tentokrát se zaměříme na obor ekonomie. Na které univerzitě v Česku vyrůstají nejlepší ekonomové? QS World University Rankings podle oboru …

Začněte psát nový příběh a získejte peníze na rozjezd svého byznysu

Začněte psát nový příběh a získejte peníze na rozjezd svého byznysu

Máte nápad. Vymysleli jste skvělý brand. V hlavě máte celý byznys plán. Ale potřebujete peníze. Co teď. Ještě než půjdete do banky, zastavte se. Máte totiž i jiné možnosti, než si vzít úvěr s vysokým úrokem, který je náročný na správu. Poohlédněte se po investičním fondu. Ideálně po takovém, který se soustředí na začínající projekty. …