Studující ženy přicházejí kvůli menstruaci o výuku

21. 10. 2019 | Aktuality

Sick woman with hands on stomach suffering from intense painVýzkum mezi ženami z Nizozemska naznačuje, že vliv menstruačního cyklu na životy žen se všeobecně podceňuje. Kvůli silným menstruačním bolestem ženy přicházejí až o devět dnů v práci či ve škole za rok.

Výzkumu se zúčastnilo přes 30 tisíc Nizozemek ve věku 15 až 45 let. Zúčastněné ženy hodnotily nakolik menstruace ovlivňuje jejich produktivitu. 14 procent žen uvedlo, že si během svých dnů vzalo volno ze školy či práce. 3,5 procenta z nich potom dodalo, že si volno během menstruace berou pravidelně. V průměru pak podle výzkumníků přijdou ženy kvůli menstruaci o 1,3 pracovního dne měsíčně a ročně o necelých devět dní.

Menstruace pak ovlivňuje i jejich výkon, pokud do práce jdou. „Ženy uvedly, že v práci nebyly tak produktivní, jak by mohly být, protože musely jít každou hodinu na toaletu, nebo trpěly bolestmi hlavy a nemohly se soustředit,“ doplnil k výsledkům výzkumu Theodoor Nieboer, autor studie a gynekolog na lékařském centru na nizozemské Radboud univerzitě.

Ačkoliv se jedná o běžný problém, mluvit o menstruaci je mnohdy pro ženy stále tabu. Podle výzkumu pouze 20 procent žen uvedlo pravý důvod jejich nepřítomnosti, když se omlouvaly z práce či školy kvůli symptomům spojených s menstruací. Téměř sedmdesát procent respondentek uvedlo, že si přejí, aby v průběhu cyklu měly možnost flexibilnějšího rozvrhu nebo pracovní doby.

„Navzdory tomu, že žijeme v druhém desetiletí 21. století, diskuze o symptomech menstruace je stále často tabu,“ uvedl Nieboer. „Potřebujeme otevřenější diskuzi o dopadu menstruačních symptomů na práci, a firmy potřebují o tomto tématu otevřeněji hovořit se svými pracovnicemi.“

Zdroj:

http://www.collegenews.com/article/period-pain-9-days-lost-productivity/