Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

8. 11. 2022 | Studentský život

studium a mateřstvíPětadvacetileté Barbora, vždycky chtěla být mladou matkou. Sen se jí splnil, jenže zároveň byla studentkou. Otěhotněla před příjímacími zkouškami na doktorské studium oboru financí. „Říkala jsem si, že to zkusím. Když to nepůjde, nikdo mi hlavu neutrhne,“ vzpomíná Barbora na rozhodnutí, jestli se má pustit do dalšího studia. Teď už má doma miminko a příští rok bude dělat doktorské státnice. O tom, jak zvládá studium a péči o dceru, se Barbora podělila v podcastu Po mateřských stopách na serveru Novinky.cz.

Barbora studuje dokonce dvě vysoké školy. Magisterský obor správa podnikání a doktorský obor finance. Ve své dizertační práci se věnuje alternativním způsobům financování. Do školy si v těchto dnech chodí odpočinout od mateřství, takže nemá pocit, že by se porod negativně podepsal na její schopnosti studovat. „Studium a mateřství vyčerpává mozek jiným způsobem,“ objasňuje Barbora.

Jeden obor je denní a druhý je kombinovaný, díky čemuž se Barboře daří obě studia skloubit, a přitom zvládnout péči o dítě. Výuka na doktorském studiu navíc neprobíhá tradičním způsobem, ale formou několikadenních soustředění, která se konají jednou za semestr, někdy i o víkendu.

Klíčový je podle Barbory důkladný time-management. Čas si pečlivě rozvrhuje a snaží se nezmatkovat. S organizací času ji pomáhá také fakt, že je ekonomka a má ráda čísla a tabulky. „Jsem ekonom, takže dávám všechno do tabulky, všechno vybarvím a vyčíslím. Mám i aplikaci, kde si píšu, kdy moje dítě kadí a kolik toho snědlo,“ směje maminka-studentka.

Mateřství musela přizpůsobit také studium. Termín porodu ji totiž vycházel zrovna na zkouškové období. „Zkoušky jsem si proto domluvila o měsíc dřív. Poslední zkoušku jsem dělala tři dny předtím, než si mě nechali v nemocnici,“ popisuje události z dubna. „Měla jsem kliku, že jsem si vytáhla otázku na zvláštní pracovní podmínky,“ říká. Ta se mimo jiné točí hlavně kolem otázek na mateřskou, kojení a rodičovskou dovolenou. „Takže se mě ptali na všechno, co už jsem měla zjištěné,“ vysvětluje. Se známkou „A“ v indexu se po zkoušce odešla balit do porodnice.

Do budoucna má Barbora odvážné plány. Do Vánoc by chtěla dokončit diplomovou práci a na jaře ji čekají hned dvoje státnice. Po ukončení studia by chtěla učit na vysoké škole, pravděpodobně ekonomii. Nejdřív ale musí dodělat doktorské studium, což jí zabere ještě několik měsíců po státnicích.

Až začne pracovat, plánuje, že dceru dá do jeslí a s hlídáním ji budou pomáhat také rodiče nebo přítel. Naštěstí pro Barboru jsou její rodiče velmi flexibilní, takže vnučku mohou hlídat téměř kdykoliv. Hlídání mají ostatně vyzkoušené už nyní, když Barbora jednou týdně chodí do posilovny.

Formou oddechu jsou pro ni také seriály nebo obávaná maminkovská diskuzní fóra. „Koukám na hloupé seriály, na které člověk nepotřebuje mozek, nebo si čtu maminkovské diskuze,“ popisuje svůj relax Barbora. V některých diskuzích ale nemá moc dobrou reputaci. „Mám takovou zvláštní formu sociálního masochismu. Jsem v každé maminkovské skupině na Facebooku. Nemůžu si pomoct, jsem troll, co píše sarkastické a ironické poznámky,“ říká. O tom, že se sarkasmus mezi maminkami moc nenosí vypovídá fakt, že Barboru už z několika skupin vyhodili.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

České veřejné vysoké školy sice nabízejí studium zdarma, ale i bez školného mohou výdaje činit tisíce korun měsíčně. Výhodu mají studenti, které finančně podporuje rodina. Až 12 tisíc vysokoškoláků si ale podle projektu Neviditelní musí na studium z větší části či úplně vydělávat sami. Na podporu od školy v podobě sociálního stipendium dosáhne jen deset procent …

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Život na koleji: 8 rad, jak využít prostor pokoje na maximum

Mnoho studentů stráví většinu svého vysokoškolského studia na koleji. Tamní pokoje ale mívají uniformní podobu, jsou velmi neosobní, leckdy navíc i malé. To však neznamená, že si je student nemůže přeměnit podle svého vkusu a opticky je zvětšit a zútulnit. Takže jak na to? Čím míň, tím víc Přecpaný prostor působí stísněným dojmem. Proto se …

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Děsí vás s končícími prázdninami pohled na účet? Nevíte, jak finančně zvládnete nadcházející semestr? Přinášíme vám přehled toho, kde jako studenti můžete nejvíc ušetřit, a také, kde získat nějakou tu korunu navíc. Využijte zdroje své školy naplno Pro řadu studentů představují účty za elektřinu, vodu a další nezbytnosti nemalé procento měsíčních nákladů. Efektivní způsob, jak tyto …